Kreupel & moeite met opstaan

Kreupel lopen aan een poot of meerdere poten, moeite met opstaan, stijfheid, minder springen, moeite met hurken of gaan zitten, langzamer lopen tijdens het wandelen, meer hijgen, meer liggen en/of slapen, allemaal problemen die kunnen ontstaat door pijn aan de botten, spieren of gewrichten van uw huisdier. Als iets pijn doet, gebruikt het dier de betreffende poot of spier liever niet. Aangezien dieren niet kunnen vertellen wat er is, adviseren we altijd om langs te komen, zeker als het probleem al langer aanwezig is.

Plotseling kreupel

Als een dier plotseling kreupel is, is er vaak iets gebeurt. Een wond in de poot, een verrekking van een spier of band of in het ergste geval een breuk van het bot. Het dier belast de poot duidelijk niet en bij aanraken kan het pijn aangeven door te grommen, bijten of weg te kijken. Bij een kortdurende overbelasting kan de kreupelheid gedurende een dag verbeteren. Wel is het verstandig om het dier rust te geven en eventueel de pijnlijke plek te koelen. Houdt de kreupelheid langer dan een paar dagen aan of belast uw dier de poot helemaal niet, dan is het verstandig om een afspraak te maken. Bij bijtwonden adviseren we altijd om direct contact met ons op te nemen, bijtwonden geven namelijk (bijna) altijd een wondinfectie!

Belast uw dier de poot helemaal niet?

Neem contact met ons op

Wisselend kreupel

Een dier wat wisselend kreupel is, geeft aan dat de pijn of het ongemak steeds terugkomt. Kreupel lopen is namelijk een teken van pijn. Waarom zou het dier anders niet op de poot gaan staan? Bij jonge dieren kan dit een teken zijn van groeipijn, bij oudere dieren vaak gewrichtsslijtage (artrose). Voor beide oorzaken geldt dat we de pijn kunnen bestrijden en u een goed advies kunnen geven welke behandeling het beste bij uw dier past. Dus is uw dier wisselend of regelmatig kreupel? Maak een afspraak om de oorzaak te achterhalen, we helpen u graag!

Moeite met opstaan

Dit zien we vaak bij oudere dieren. Doordat de gewrichten stijf en pijnlijk worden zal het dier moeizamer in de benen komen. Katten gaan vaak veel slapen en kunnen minder hoog springen. Honden komen na liggen moeizaam uit de mand en gaan minder graag mee lopen. De meest voorkomende oorzaak van deze problemen is gewrichtsslijtage (artrose). Doordat er een toename van bot ontstaat in de gewrichten, doet het bewegen ervan pijn! Gelukkig kunnen we deze pijn goed bestrijden. Heeft u een ouder dier met soortgelijke klachten? Neem gerust contact met ons op en kom eens langs. Een pijnvrije, oude dag, dat wil toch iedereen?

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op