Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen bij gezelschapsdieren:

Wat zijn de kosten van…?

  • In onze tarievenlijst kunt u de prijzen vinden van veel voorkomende ingrepen en consulten.

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn dier laten castreren of steriliseren?

  • Castratie reu: een reu kan vanaf 6 maanden leeftijd worden gecastreerd.
  • Sterilisatie teef: een teef steriliseren we bij voorkeur 3 maanden na haar eerste loopsheid.
  • Castratie kater: een kater kan vanaf 6 maanden leeftijd worden gecastreerd.
  • Sterilisatie poes: een poes kan vanaf 6 maanden leeftijd worden gesteriliseerd.

Op welke leeftijd moet ik mijn huisdier laten vaccineren?

  • Katten: jonge katten vaccineren we op de leeftijd van 9 en 12 weken, daarna wordt de vaccinatie jaarlijks herhaald en ontvangt u van ons een oproep.
  • Honden: jonge honden vaccineren we op de leeftijd van 6 weken, 9 weken, 12 weken en 1 jaar, daarna vaccineren we jaarlijks en ontvangt u van ons een oproep.
  • U kunt ook kiezen voor een titerbepaling. Dit kan op elk gewenst moment en vanaf 6 weken leeftijd. Is uw dier net gevaccineerd? Dan controleren we na 3 weken of de vaccinatie is gelukt. Meer informatie over de titerbepaling? Klik hier.

Mijn kat komt nooit buiten, moet ik dan wel vaccineren?

  • Omdat virussen en bacteriën niet stoppen bij het raam of de voordeur adviseren we om ook uw binnenkat goed te vaccineren. Met name de kattenziekte kan dodelijk zijn voor uw kat.

Mijn hond zwemt niet, is de leptospirose vaccinatie dan wel nodig?

  • Omdat de leptospirose bacterie wordt overgedragen door ongedierte, zoals ratten en muizen, adviseren we ook om honden die niet zwemmen goed te beschermen tegen deze dodelijke ziekte. 90% van de muizen in Friesland zijn besmet met leptospirose. Daarnaast kan deze ziekte ook worden overgedragen op mensen.

Mijn huisdier is inmiddels zo oud, dan is vaccinatie toch niet meer nodig?

  • Juist bij oudere dieren kan het immuunsysteem minder sterk worden, daarom adviseren we ook om uw oude dier goed te beschermen tegen de dodelijke ziektes waartegen we vaccineren.
  • YOPI: deze afkorting staat voor Young (jong), Old (oud), Pregnant (zwanger), Immunodeficiënt (laag immuunsysteem). Deze groepen huisdieren hebben mogelijk een verzwakt afweersysteem waardoor een goede bescherming tegen veel voorkomende ziektes extra belangrijk is.
  • Uiteraard kunt u ook kiezen voor een titerbepaling om te meten hoe het is met de antilichamen tegen een aantal ziektes waartegen we vaccineren. Meer informatie over de VacciCheck®? Klik dan hier.

Waarom eet mijn huisdier poep van andere dieren of zichzelf?

  • De wetenschappelijke oorzaak van poep eten is helaas niet bekend. Er kunnen medische oorzaken aanwezig zijn waardoor het dier poep gaat eten (bijvoorbeeld een aandoening van de alvleesklier), maar het kan ook aangeleerd gedrag zijn (nest schoonhouden). Sommige dieren vinden het misschien gewoon lekker en soms kan het ook liggen aan de voeding die het dier op dat moment krijgt. Niet elke voeding past het beste bij de buik van uw huisdier. Een “huis-tuin-en-keukenmiddel” om te proberen is bijvoorbeeld het geven van een scheutje karnemelk over het eten.

Mijn huisdier eet heel vaak gras, kan dit kwaad?

  • Gras eten kan duiden op misselijkheid of buikpijn bij uw huisdier. Wanneer het veelvuldig gebeurt, is het verstandig om op zoek te gaan naar een oorzaak van de misselijkheid of buikpijn. Vooral bij de kat treffen we wel eens een grasspriet aan in de keel die bij het braken de verkeerde kant op is gegaan. Dit presenteert zich als niezen met snot of kokhalzen.

Mijn huisdier heeft veel last van teken, kan dit kwaad?

  • Kat: bij de kat komen gelukkig geen ziektes voor die overgedragen worden door teken. Veel teken kunnen met name bij jonge of kleine dieren zorgen voor bloedarmoede. De tekenbeet zelf kan soms een vervelende ontsteking geven. Wij adviseren om uw kat met een veilig middel te beschermen tegen teken of om de teek zo spoedig mogelijk met een goede tekentang te verwijderen. Durft u dit niet zelf? Wij helpen u graag!
  • Hond: bij de hond komen helaas wel ziektes voor die overgedragen worden door teken. Daarom adviseren we om uw hond goed te beschermen met veilige middelen die de teek vlot doden. Daarnaast kunt u met een goede tekentang de teek verwijderen als u er toch één vindt. Let op: bij sommige middelen moet de teek wel even vasthechten aan uw dier, maar gaat dan binnen 24 uur dood. Om ontstekingen van de tekenbeet te voorkomen is het dan wel verstandig om de teek te verwijderen.

Er is een stukje teek blijven zitten na het verwijderen, kan dit kwaad?

  • Als het kopje van de teek is blijven zitten, zal de teek snel sterven en is het risico op ziekteoverdracht erg klein. Het kopje kan wel een vervelende ontsteking geven. Als dit gebeurt dan is het verstandig om het plekje te laten controleren. Als er nog een behoorlijk stukje teek is blijven zitten, kunt u een afspraak maken waarbij we proberen om het restje te verwijderen. Lukt dit niet, dan zal het restje teek vanzelf door het lichaam worden afgestoten.
  • Door gebruik te maken van een goede tekentang, kunt u voorkomen dat de teek afbreekt. Kom gerust bij ons langs voor advies, we helpen u graag!

Waarom moet ik mijn huisdier ontwormen als ik nooit wormen zie?

  • De meeste wormen zijn niet zichtbaar in de ontlasting van uw huisdier. Als de worm het lichaam verlaat gaat het immers dood. Het zijn juist de eitjes en larfjes die we terugvinden in de ontlasting. Deze eitjes en larfjes kunnen we niet zien zonder microscoop.
  • Daarnaast kunnen wormen van huisdieren een gevaar zijn voor de volksgezondheid. Met name kleine kinderen en zwangere vrouwen kunnen ernstig ziek worden, doordat wij ons huisdier niet goed hebben behandeld.
  • Wij adviseren om uw huisdier minimaal twee tot vier keer per jaar te ontwormen. Dit advies is afhankelijk van onder andere de voeding. Voor meer informatie rondom wormen klik hier.

Mijn dier loopt kreupel maar geeft geen pijn aan, waarom moet ik dan een pijnstiller geven?

  • Een huisdier kan niet praten en zeurt vaak ook niet (behalve om eten, toch?). Op het moment dat een dier pijn voelt, wil het dier deze pijnlijke plek zo min mogelijk belasten. Dit doet het dier door minder te bewegen, anders te gaan liggen of kreupel te gaan lopen. Dat het dier niet de hele dag jankt of piept wil dus zeker niet zeggen dat er geen sprake is van pijn. Als u zelf pijn heeft, zegt u dan de hele dag door “au”?

 

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op