Artrose bij de kat

Artrose is een ander woord voor slijtage van de gewrichten. Dit kan in alle gewrichten voorkomen, maar wij zien de aandoening het vaakst in de rug, heup, knie, elleboog en schouder van de kat. Als artrose op gang komt in een gewricht, verergert dit altijd.

De afgelopen 5 jaar werd bekend dat een groot deel van onze katten artrose heeft, waardoor ze een verminderde kwaliteit van leven hebben. Afhankelijk van de studies die we bekijken, hebben minimaal 26% tot maximaal 90% van alle katten boven de 6 jaar artrose. Bij katten van 14 jaar en ouder hebben 82% aanwijzingen voor artrose.

Symptomen

Opvallend is dat katten met artrose meestal niet mank lopen (slechts in 4-17% van de gevallen). Bij de hond en de mens met artrose komt dit symptoom juist veel voor. Daardoor weten veel eigenaren van katten met artrose niet dat de kat pijn heeft.

Opvallend voor katten met artrose zijn de gedragsveranderingen. Waarbij het vooral opvalt dat katten vaak minder actief zijn en minder goed kunnen springen dan vroeger. Hij gebruikt zijn krabpaal anders en gaat soms minder graag de trap op. De kat blijft vaker in de mand of op de vensterbank, springt minder en speelt niet zo veel meer. Kwam hij vroeger graag op het aanrecht, nu niet meer. Andere symptomen zijn minder goede vachtverzorging, naast de bak plassen, geïrriteerd naar andere katten en naar mensen.

Katten artrose test

Er lopen dus veel katten rond die ongemerkt last hebben van pijn door artrose. Om het voor katten eigenaren makkelijker te maken artrose bij hun kat te herkennen, ontwikkelde Medisch Centrum voor Dieren de Katten artrose test.

Met deze online tool kunt u met een paar simpele vragen meer informatie krijgen over artrose en de kans dat uw kat er last van heeft. Ook is het mogelijk de resultaten op de mail te ontvangen én ze eventueel gelijk door te mailen naar uw eigen dierenarts!

Doe hier de katten artrose test.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op