Radiologie

Radiologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met het opzoeken van de aard en de plaats van een ziekte, letsel of aandoening door middel van stralen of golven. De meest gebruikte stralen zijn de röntgenstralen (röntgenfoto’s, CT-scan), maar tegenwoordig wordt ook meer en meer gebruikgemaakt van geluidsgolven (echografie) en magnetische velden ( MRI-scan). Bij A7 Noord dierenartsen kunt u terecht voor het maken van röntgenfoto’s of het maken van een echografie.

Röntgenfoto’s

Röntgenfoto’s worden gemaakt met röntgenstraling. Met deze techniek kunnen we in het dier “kijken”. Door in twee richtingen foto’s te maken, kunnen we precies zien of en waar een afwijking aanwezig is. Röntgenfoto’s worden met name ingezet bij onderzoek van hart en longen, botten, buik (dracht, vreemde voorwerpen in het maagdarmkanaal) en gebit. Voor de meeste foto’s hoeft uw dier niet onder narcose.

Dentale röntgenfoto’s

Op onze vestiging in Drachten hebben we naast een normaal, digitaal röntgenapparaat ook dentale, digitale röntgenapparatuur. Daarmee kunnen onder andere wortelresten worden opgespoord en wortelpunten in beeld worden gebracht. Door het maken ven foto’s van het gebit, kunnen we precies nagaan of het gebit van uw dier nog gezond is.

Meer weten over het gebit?

Echografie

Met behulp van ultrasone golven ontstaat een beeld op een beeldscherm. Dit onderdeel van de radiologie is ideaal om het hart en de buikorganen in beeld te brengen. Op al onze vestigingen is echo-apparatuur aanwezig. Onze landbouwhuisdierenartsen hebben een echo-scanner in de auto zodat ze bij de grote huisdieren verder onderzoek kunnen uitvoeren.

Meer weten over echografie?

CT- en MRI-scan

Als een CT- of MRI-scan nodig is bij uw huisdier, verwijzen wij u door naar een kliniek waar dit mogelijk is. Dit zal niet altijd de dichtstbijzijnde kliniek zijn. Naast de aanwezigheid van een scanner is het natuurlijk ook heel belangrijk dat de juiste kennis en kunde in de kliniek aanwezig is. Wij willen net als u de beste zorg voor uw huisdier. Eerlijke en goede diergeneeskunde is immers waar A7 Noord dierenartsen voor staat.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op