In de maanden januari en februari zetten we de jonkies in de spotlights tijdens het wachtkamerthema “pups en kittens”.
Puppy’s en kittens zijn zo leuk! Lachen om de speelse acties, alle schattige momenten, de groei en ontwikkeling volgen, en vervolgens jarenlang genieten van het gezelschap van een lieve huisgenoot. Maar, een pup of kitten vraagt ook veel tijd en aandacht! Zindelijk maken, opvoeden en natuurlijk zorgen dat ze gezond blijven.
Bij A7 Noord dierenartsen staan we klaar om uw nieuwe huisdier een gezond en gelukkig leven samen met u te geven. Wist u dat: als u met een nieuwe pup of kitten naar de praktijk komt krijgt u een leuke goodiebag met informatie, proefverpakking voer, een wormenpil en een speeltje mee naar huis.
In het eerste levensjaar krijgt u met de volgende onderwerpen te maken:
Verantwoorde aanschaf
Overweegt u een pup of kitten aan te schaffen? Kijkt u dan eens op www.licg.nl voor meer informatie over de aanschaf van een huisdier. Waar kunt u dit het beste doen en wat komt er allemaal bij kijken. U kunt op meerdere manieren een hond of kat aanschaffen. Kijk eerste goed rond, stel vragen en koop niet direct een huisdier. Informeer ook eens bij rasverenigingen, dierenasiels, uw dierenarts of uw omgeving.
Een puppy mag na 7 weken het nest verlaten. Voor kittens is dit wettelijk ook na 7 weken, maar het is beter om nog wat langer te wachten tot de kitten 13 weken oud is. Zorg ook dat u de belangrijkste spullen dan al in huis heeft, zoals een voer- en drinkbak, bench, halsbandje en lijn, katten-reismand, kattenbak, etc.
Tip: registreer uw chip! Uw puppy heeft al een chip, maar deze is nog niet geregistreerd. Katten hoeven niet verplicht gechipt te worden, maar dit bevelen we wel ten zeerste aan, elk jaar nemen wij tientallen gevonden katten aan zonder chip. Meer informatie over chippen en hoe u een chip registreert vindt u op ChipJeDier.nl
Dagelijkse verzorging
Ook voor uw hond of kat is tandenpoetsen noodzakelijk. Met goede gebitsverzorging voorkomt u dat uw dier tandsteen krijgt. Als u op jonge leeftijd begint met poetsen, raakt uw dier er aan gewend en vinden ze het geen probleem. Het beste is om de tanden van uw hond of kat te poetsen met een speciale tandenborstel en dierentandpasta, er zijn ook vingertandenborstels, tandenpoetsdoekjes en mondwater verkrijgbaar. Ook zijn er speciale brokken en kauwstaven die tandplak helpen verminderen. Bekijk onze aanbevolen gebitsverzorging voor honden en gebitsverzorging voor katten.
Ook is het verstandig om uw hond of kat als jonkie al aan vachtverzorging en te laten wennen. Helemaal als uw dier een vachtstructuur heeft die om extra verzorging vraagt. Hetzelfde geldt voor wassen en/of naar trimmer gaan. Als ze hier op jonge leeftijd al mee te maken krijgen, levert dat veel voordeel op voor later.
Kwalitatieve voeding
Kies voor een kwalitatief goed merk om uw pup of kitten gezond groot te laten worden. Met name bij de jonge, groeiende hond van grote rassen zien we nog steeds veel verkeerde voedingsadviezen. Dit kan blijvende schade geven aan de botten en gewrichten!
Waar moet u op letten? Kies allereerst een goed merk voeding met kwalitatieve ingrediënten en kijk vervolgens naar de prijs. Er zijn ook duurdere voedingen op de markt die helemaal niet goed zijn. Bovendien hoeft u van een kwalitatief goede voeding vaak minder grote porties te geven omdat er minder “opvulling” in zit, waardoor de zak langer mee gaat.
U kunt bij A7 Noord dierenartsen terecht voor merk-onafhankelijk voedingsadvies
Opvoeding van uw hond
Het volgen van een puppycursus is erg leuk voor de pup en ook voor u als eigenaar. Onder goede begeleiding leert u hoe uw hond kunt opvoeden en leren gehoorzamen. Daarnaast komt hij/zij in aanraking met andere honden, wat een groot voordeel oplevert voor de omgang met andere honden op latere leeftijd.
Uiteraard zijn er ook voldoende boeken om zelf uit te leren, als u een cursus niets vindt. Boekentips? Vraag het ons!
Bestrijden van parasieten
Uw pup dient op een leeftijd van 2, 4 ,6 en 8 weken ontwormd te worden, een goede fokker heeft uw puppy deze ontworming dus gegeven voor u de pup in huis neemt. Daarna is het schema als volgt: maandelijks tot de leeftijd van een half jaar en vervolgens elke 3 maanden.
Uw kitten dient op een leeftijd van 3, 5 en 7 weken ontwormd te worden, wat de fokker voor u verzorgd heeft. Daarna is het schema als volgt: maandelijks tot de leeftijd van een half jaar en vervolgens elke 3 maanden voor buitenkatten. Voor binnenkatten geldt: 2 x per jaar.
Het is ook belangrijk om met regelmaat vlooien en teken te bestrijden. Afhankelijk van het middel moet dit maandelijks, maar soms ook om de 3 maanden. Vraag onze assistente voor een op maat gegeven advies voor uw pup of kitten.
In onze webshop kunt u vrij verkrijgbare parasietenbestrijding voor honden en parasietenbestrijding voor katten bestellen. Goed om te weten: niet alle parasietenbestrijding is vrij verkrijgbaar. Overleg daarom met onze assistenten welke middelen het beste bij uw dier passen.
Vaccineren
Het schema van de pup is als volgt: op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken, op de leeftijd van een jaar en daarna jaarlijks. Het schema van het kitten is als volgt: op een leeftijd van 9 en 12 weken, op de leeftijd van een jaar en daarna jaarlijks. Handig: u krijgt van ons per e-mail een oproep als het weer bijna tijd is voor de volgende vaccinatie.
Het is ook mogelijk om bij ons uw hond/kat te laten titeren om te bepalen of en welke enting noodzakelijk is. Lees meer hierover op deze pagina.
Castratie/sterilisatie van uw reu of kater
Het is niet nodig om de reu preventief te laten castreren. Er kunnen uiteraard wel medische redenen zijn om uw hond te laten castreren. Voorhuidontsteking, prostaatontsteking, tumoren in de ballen en ongewenst seksueel gedrag kunnen redenen zijn om de hond te laten castreren. De aanbevolen leeftijd om een reu te castreren hangt af van het ras/formaat, het beste is om in ieder geval te wachten tot de hond in de puberteit is. Bij het LICG vindt u uitgebreide toelichting hierop.
Het is daarentegen wel zeer verstandig om uw kater te laten castreren! Gecastreerde katers leven langer, worden minder snel besmet met kattenaids of kattenleukemie, ze hebben minder vaak vechtabcessen en ze sproeien minder (en de urine stinkt minder). Bovendien helpt u mee aan het voorkomen van ongewenste nestjes en zwerfkatten. Een kater kan vanaf 4 á 6 maanden gecastreerd worden.
Sterilisatie/castratie van uw teef of poes
Ons advies is om uw teefje te laten steriliseren wanneer u niet van plan bent met de hond te fokken. Dit voorkomt baarmoederontsteking, eierstokkanker en ongewenste dekkingen. Ook vermindert het de kans op melkklierkanker. U kunt uw teefje ook laparoscopisch (door middel van een kijkoperatie) laten steriliseren bij A7 Noord dierenartsen, zo is de sterilisatie minder ingrijpend voor het dier. De aanbevolen leeftijd hangt af van het ras/formaat, het beste is om in ieder geval te wachten tot de hond in de puberteit is. Bij het LICG vindt u uitgebreide toelichting hierop.
Ons advies is uw poes te laten steriliseren wanneer u geen nestjes wilt. Steriliseren voorkomt baarmoederontsteking, eierstokkanker en ongewenste dekkingen. Ook vermindert het de kans op melkklierkanker. U kunt uw poes het beste laten steriliseren voordat ze voor het eerst krols wordt, dat is als ze 4 á 5 maanden oud is.