Tandheelkunde

Tandheelkunde is het vakgebied dat zich bezighoudt met het herkennen, voorkomen en behandelen van ziekten van de tanden en de omringende structuren. Bij A7 Noord dierenartsen vinden we een gezond gebit heel erg belangrijk! Of het nu gaat om een hond, kat, konijn, cavia of paard, onze dierenartsen helpen u graag met een goed advies en behandeling.

Behandeling

Voor een professionele gebitsreiniging kunt u zowel op onze vestiging in Burgum als in Drachten terecht. Met behulp van speciale apparatuur verwijderen we tandsteen en tandplak. In sommige gevallen is een extractie (laten trekken) van een tand en/of kies nodig. Met speciale hevels kunnen we een slechte tand en/of kies op een nette en professionele manier verwijderen. Indien nodig voeren we een chirurgische extractie uit waarna het tandvlees netjes wordt gehecht. Daarnaast is het op onze vestiging in Drachten mogelijk om dentale röntgenfoto’s te laten maken. Met deze foto’s wordt de onderliggende wortel in beeld gebracht en kunnen we in een vroeg stadium problemen ontdekken en oplossen.

Direct een afspraak maken voor een gebitscontrole?

Tandplak

Iedere dag vormt zich een dun kleverig laagje op de gebitselementen: tandplak. Het bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Dit laagje kan gemakkelijk verwijderd worden door te poetsen. Als er niet gepoetst wordt kunnen mineralen in het speeksel tandplak omzetten in een laagje kalk en zo ontstaat tandsteen.

Tandsteen

Tandsteen ontstaat langzaam en bestaat uit voedselresten, neergeslagen zouten uit het speeksel en bacteriën. Tandsteen is hard en is niet meer weg te poetsen. Een eerste gevolg van tandsteen is een slechte adem. De geur wordt veroorzaakt door de vele voedselrestjes die op en tussen de onregelmatigheden van het tandsteenoppervlak zitten en door bacteriën.

Volledige verwijdering van tandsteen kan alleen maar bereikt worden door professionele gebitsreiniging. Een dergelijke reiniging kan bij ons in de praktijk worden uitgevoerd.

Tandvleesontsteking

Als het tandsteen niet wordt verwijderd, dringt het zich onder het tandvlees en zal zo een ontsteking veroorzaken. Kenmerken van een tandvleesontsteking zijn roodheid en zwelling. Ook gaat het tandvlees bij aanraking gemakkelijk bloeden. De ontsteking kan zich rond de kieswortel uitbreiden waardoor de kies uiteindelijk los zal laten.

Risico’s

In bepaalde gevallen kan het voorkomen dat de bacteriën via het ontstoken tandvlees in de bloedbaan terecht komen. Zij kunnen dan ergens anders in het lichaam voor problemen zorgen. Berucht hierbij zijn ontstekingen van nieren, lever en hartkleppen. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen dus ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw dier.

Pups

Bij pups komen dubbele melkhoektanden regelmatig voor. Voedsel en haren kunnen zich tussen de tanden ophopen met ontstekingen als gevolg en tandbederf van de nieuwe tand. Ook kan de vaste tand in een verkeerde stand worden gedrongen.

Kleine rassen

Vooral bij kleine hondenrassen met een kleine of een te korte kaak komt het voor dat kiezen en snijtanden niet netjes op een rij staan. Er is dan niet voldoende ruimte voor alle tanden. Het gebit kan zichzelf dan niet goed reinigen waardoor een goede gebitsverzorging door de eigenaar juist van groot belang is.

Controle

Laat jaarlijks het gebit van uw hond controleren tijdens de vaccinatie of een jaarlijkse gezondheidscontrole. U kunt ook een gratis controle afspraak maken bij een van onze paraveterinairen. Uiteraard kunt u bij ons informatie krijgen hoe u het gebit van uw hond zo goed mogelijk kunt onderhouden. De dierenartsen en paraveterinairen van A7 Noord dierenartsen zijn op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen op tandheelkundig gebied en volgen ook regelmatig nascholing op het gebied van gebitsproblemen.

Knaagdieren en konijnen

Bij knaagdieren en konijnen is het soms nodig om de kiezen en/of tanden te slijpen. Met speciale apparatuur kan deze ingreep veilig en snel worden uitgevoerd. Zijn extracties van snijtanden of kiezen nodig, dan is ook uw konijn of knaagdier bij ons in goede handen.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op