Vaccineren & Vaccicheck

Bij A7 Noord dierenartsen vaccineren we honden en katten al jaren op maat door de “Cocktail-enting” elke 3 jaar toe te dienen in plaats van jaarlijks. Dit alternerende schema kan alleen als de pup of het kitten een goede basisvaccinatie heeft gehad. We maken ook gebruik van de VacciCheck® waardoor het mogelijk is om nog meer op maat te vaccineren en te meten of uw dier goed beschermd is!

Vaccineren

Vaccinatie is een belangrijke en effectieve methode om uw hond en kat te beschermen tegen zeer besmettelijke en in enkele gevallen dodelijke  infectieziekten. Vaccinatie heeft ervoor gezorgd dat ziekte en sterfte door ziektekiemen niet of in veel mindere mate voorkomen. Voorbeelden zijn hondenziekte, hepatitis en parvo (bij hond en kat).

Virussen en bacteriën een continue bedreiging

Het succes van vaccinaties heeft ook een keerzijde. Omdat sommige ziekten niet of veel minder worden gezien, lijkt de aandacht voor vaccineren van honden en katten bij eigenaren af te nemen. Maar als we zouden stoppen met vaccineren, dan is het slechts een kwestie van tijd totdat deze ziekten weer de kop opsteken. Virussen en bacteriën zullen er namelijk altijd zijn en vormen een continue bedreiging voor de gezondheid van uw huisdier. Het vaccineren van uw huisdier is daarom erg belangrijk.

Jaarlijkse gezondheidscontrole

Om uw huisdier te vaccineren moet deze gezond zijn. Daarom is vaccineren in combinatie met een gezondheidscontrole belangrijk. Dit is goed voor u want het kan vroegtijdige problemen aan het licht brengen. Daarnaast is het vooral goed voor uw huisdier aangezien uw huisdier niet altijd kan aangeven of er iets aan de hand is. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole is er ruimte voor ‘vaccinatie op maat’, het laten uitvoeren van een titerbepaling en een klinisch onderzoek.

Titerbepaling

De uitslag van de titerbepaling is er over het algemeen binnen een week. Wanneer het gaat om een titerbepaling bij een pup dan zullen we deze zo snel mogelijk inzetten, zodat duidelijk is of de pup gevaccineerd moet worden of dat deze nog voldoende beschermd is.

 

Wilt u meer informatie over vaccineren?

Vaccicheck®

Niet enten is geen oplossing, meten is weten! Door het afnemen van een beetje bloed kunnen we de vaccinatie aanpassen aan de titer, leeftijd en leefomstandigheden van uw dier. De test wordt uitgevoerd met meerdere teststrips zodat we meerdere dieren tegelijk kunnen “titeren”. Het kan dus zijn dat we bij uw dier eerst een beetje bloed afnemen en de test later in de week inzetten. Is uw dier op dat moment nog voldoende beschermd dan adviseren we om de test, afhankelijk van de uitslag en leeftijd van uw dier, na drie jaar te herhalen.

Op het juiste moment vaccineren

Ook bij pups en kittens kunt u een titerbepaling laten uitvoeren om te meten wanneer het beste de vaccinatie gegeven kan worden. We starten met meten op een leeftijd van 6 weken bij de pup en 9 weken bij het kitten. Onze adviezen komen voort uit de adviezen zoals beschreven in de bijsluiter van de VacciCheck®, na overleg met collega dierenartsen en in overleg met u als eigenaar. Als de vaccinatie is gegeven, meten we na 3 weken of deze goed is aangeslagen. Weten dat uw pup of kitten voldoende antilichamen heeft gemaakt en daarmee goed beschermd is, wie wil dat nu niet?

 

Wilt u meer weten over de Vaccicheck®?

Kortom wanneer u wilt weten hoe het is met de vaccinatiestatus van uw dier en de aanwezige antistoffen in het bloed kunt u op elk moment bij ons terecht! Of u nu kiest voor een titerbepaling of het reguliere vaccinatie-schema, bij A7 Noord dierenartsen staan we altijd voor u klaar!

Let op! De vaccinatie tegen leptospirose blijft jaarlijks nodig!

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op