Sterilisatie & castratie

Sterilisatie en castratie zijn de termen die worden gebruikt bij het onvruchtbaar maken van dieren. Bij sterilisatie worden de zaadleiders of eileiders afgebonden. Bij castratie worden de testikels en eierstokken volledig verwijderd. In de volksmond wordt het woord sterilisatie vaak bij het vrouwelijke dier gebruikt en castratie bij het mannelijke dier, maar wordt in beide gevallen het volledig wegnemen van de voortplantingsorganen bedoeld.

Sterilisatie & castratie

Bij A7 Noord dierenartsen kunt u terecht voor het laten castreren en steriliseren van uw gezelschapsdier, paard, alpaca en landbouwhuisdier. Wilt u advies of heeft u vragen over een castratie of sterilisatie dan helpen wij u uiteraard graag met het maken van een juiste keuze.

Sterilisatie & castratie kat

Een veelvoorkomende ingreep bij katten is een castratie of sterilisatie. Wanneer u geen nestje wilt bij uw poes, adviseren we om uw poes vanaf een leeftijd van 6 maanden te laten steriliseren (eigenlijk castreren). Tijdens deze ingreep worden onder algehele narcose beide eierstokken weggenomen. Uw poes wordt niet meer krols en kan niet meer zwanger worden. Doordat de eierstokken zijn weggenomen heeft ze bovendien minder kans op melkkliertumoren en baarmoederproblemen.

Ook bij katers adviseren we om te castreren vanaf 6 maanden leeftijd. Een gecastreerde kater leeft langer in vergelijking met een niet gecastreerde kater. Dit komt omdat ze minder kans hebben op een ongeluk, ze minder vaak betrokken zijn bij vechtpartijen en daardoor minder kans hebben op besmettelijke ziekten. Daarnaast zien we minder problemen met sproeien van urine in huis.

Wilt u meer lezen over deze ingrepen bij de kat, neem dan een kijkje in onze bibliotheek: castratie kat, sterilisatie poes.

Sterilisatie & castratie hond

Als u besloten heeft om geen nestje te nemen bij uw teef, dan adviseren we om haar te laten steriliseren (eigenlijk castreren). Het beste is om deze ingreep 3 maanden na haar eerste loopsheid te laten uitvoeren wanneer ze volledig is uitgegroeid. Bij de teef zijn er bewezen gezondheidsvoordelen na sterilisatie.  Onder algehele narcose worden de eierstokken verwijderd waardoor ze niet meer loops word. Wij adviseren dit bij vrijwel alle teven omdat de gezondheidsvoordelen van een sterilisatie wat ons betreft groter zijn dan de nadelen van een sterilisatie.

Bij de reu is er medisch gezien geen duidelijk bewezen voordeel na castratie. Wij adviseren dan ook om te wachten met een castratie totdat blijkt of deze ingreep bij uw reu nodig is. Zeker bij de grote hond (volwassen gewicht boven de 25 kg) kan het te vroeg laten castreren zelfs een nadelige invloed hebben op de gezondheid. Recent zijn er echter wel enkele studies verschenen waaruit blijkt dat een gecastreerde reu langer leeft. Overleg daarom gerust met ons om te bepalen wat voor uw dier het beste, medische advies is.

Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van een sterilisatie of castratie bij de hond? Of bent u benieuwd naar onze werkwijze en mogelijkheden? Neem dan snel een kijkje in de onze bibliotheek: castratie reu, sterilisatie teef.

Het is bij ons ook mogelijk om een hond, zowel reu als teef, te steriliseren door middel van een kijkoperatie. Dit is minder ingrijpend voor het lichaam en de hond heeft minder pijn na de operatie. Lees hier meer over laparoscopische sterilisatie.

Sterilisatie & castratie konijn

Ons advies is om zowel rammelaars (mannetjes) als voedsters (vrouwtjes) te steriliseren of castreren, wanneer u niet van plan bent om met het dier te fokken. Konijnen zijn sociale dieren die het beste samen gehuisvest kunnen worden, maar ze zijn al jong geslachtsrijp en planten zich snel voort. Bovendien komt bij niet-gecastreerde vrouwtjes veel baarmoederhalskanker voor (50-80%). Ook vermindert steriliseren of castreren agressie en dominant gedrag, waardoor ze prettiger samen kunnen leven.

In onze kliniek in Drachten gebeurt dit veilig onder narcose. Voedsters steriliseren we vanaf 5 maanden leeftijd en bij voorkeur voor het eerste levensjaar. Rammelaars castreren we vanaf 4 maanden leeftijd, de testikels moeten wel goed ingedaald zijn.

Wilt u meer weten over de sterilisatie of castratie bij het konijn? Of bent u benieuwd naar onze werkwijze en mogelijkheden? Neem dan snel een kijkje in de onze bibliotheek.

Twijfelt u over het laten steriliseren/castreren?

Wij geven u graag advies, neem contact met ons op.

Castratie paard

De castratie van een hengst/paard wordt door ons uitgevoerd bij het liggende paard. Om een paard neer te leggen is veel ruimte nodig, dus opereren we het liefst in een weiland. Daarnaast is het weiland de meest schone omgeving die we in praktijk omstandigheden kunnen vinden. Nadat we gecontroleerd hebben of het paard daadwerkelijk 2 testikels heeft, luisteren we ook altijd even naar het hart. Een volledige narcose vraagt namelijk veel  van het lichaam. Bent u benieuwd naar onze werkwijze, neem dan snel een kijkje in de onze bibliotheek!

Castratie alpaca

Ook voor de castratie van uw alpaca kunt u bij ons een afspraak maken. Deze procedure wordt uitgevoerd op het liggende dier onder lokale anesthesie en kan gewoon bij u thuis. De dierenarts neemt met u door welk plek hiervoor het handigst is. Tijdens en na de procedure krijgt uw alpaca antibiotica en pijnstilling toegediend. Nadat de testikels verwijderd zijn, kan de hengst meteen weer opstaan en na controle van de wond de weide weer in.

Castratie landbouwhuisdieren

Moet uw geit, schaap of varken worden gecastreerd? Net zoals bij paard of alpaca kan de castratie van beer, ram of bok bij u thuis gebeuren. Maar het is ook geen probleem als u uw dier hier brengt om visitekosten te besparen. Afhankelijk van de diersoort doen we deze procedure onder algemene of lokale anesthesie. Tijdens en na de procedure krijgt uw dier antibiotica en pijnstilling toegediend. Nadat de testikels verwijderd zijn, kan uw dier meteen weer wakker worden en/of direct opstaan en na controle van de wond de weide weer in of mee naar huis.

Direct een afspraak maken?

Wij helpen u en uw dier graag.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op