Sterilisatie & castratie

Sterilisatie en castratie zijn de termen die worden gebruikt bij het onvruchtbaar maken van dieren. Sterilisatie is het onvruchtbaar maken door het afbinden van de zaadleiders en eileiders. Castratie is het onvruchtbaar maken door het verwijderen van de testikels en eierstokken. In de volksmond gebruiken we sterilisatie vaak bij het vrouwelijke dier en castratie bij het mannelijke dier en bedoelen we in beide gevallen het volledig wegnemen van de voortplantingsorganen.

Sterilisatie & castratie

Bij A7 Noord dierenartsen kunt u terecht voor het laten castreren en steriliseren van uw huisdier, paard, alpaca en landbouwhuisdier. Wilt u advies of heeft u vragen over een castratie of sterilisatie dan helpen wij u uiteraard graag met het maken van een juiste keuze.

Sterilisatie & castratie kat

Een veelvoorkomende ingreep bij katten is een castratie of sterilisatie. Wanneer u geen nestje wilt bij uw poes adviseren we om uw poes vanaf een leeftijd van 6 maanden te laten steriliseren (castreren). Tijdens deze ingreep worden onder algehele narcose beide eierstokken weggenomen. Uw poes wordt niet meer krols en kan niet meer zwanger worden. Doordat de eierstokken zijn weggenomen heeft ze bovendien minder kans op melkkliertumoren en baarmoederproblemen. Ook bij katers adviseren we om te castreren vanaf 6 maanden leeftijd. Een gecastreerde kater leeft langer in vergelijking met een niet gecastreerde kater. Dit komt omdat ze minder kans hebben op een ongeluk, ze minder vaak betrokken zijn bij vechtpartijen en daardoor minder kans hebben op besmettelijke ziekten. Daarnaast zien we minder problemen met sproeien van urine. Wilt u meer lezen over deze ingrepen bij de kat, neem dan een kijkje in onze bibliotheek.

Sterilisatie & castratie hond

Als u besloten heeft om geen nestje te nemen bij uw teef, dan adviseren we om haar te laten steriliseren (castreren). Het beste is om deze ingreep 3 maanden na haar eerste loopsheid te laten uitvoeren.  Onder algehele narcose worden de eierstokken verwijderd waardoor ze niet meer loops word. Wij adviseren dit omdat de voordelen van een sterilisatie wat ons betreft groter zijn dan de nadelen van een sterilisatie.  Bij de reu is er medisch gezien geen voordeel na castratie. Wij adviseren dan ook om te wachten met een castratie totdat blijkt of deze ingreep bij uw reu nodig is. Zeker bij de grote hond (volwassen gewicht boven de 25 kg) kan het te vroeg laten castreren zelfs een nadelige invloed hebben op de gezondheid. Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van een sterilisatie of castratie bij de hond? Of bent u benieuwd naar onze werkwijze en mogelijkheden? Neem dan snel een kijkje in de onze bibliotheek!

Direct een afspraak maken?

Wij geven u graag advies, neem contact met ons op.

Castratie paard

De castratie van een paard wordt door ons uitgevoerd bij het liggende paard. Om een paard neer te leggen is veel ruimte nodig, dus opereren we het liefst in een weiland. Daarnaast is het weiland de meest schone omgeving die we in praktijk omstandigheden kunnen vinden. Nadat we gecontroleerd hebben of het paard daadwerkelijk 2 testikels heeft, luisteren we ook altijd even naar het hart. Een volledige narcose vraagt namelijk wel wat van het lichaam. Bent u benieuwd naar onze werkwijze, neem dan snel een kijkje in de onze bibliotheek!

Castratie alpaca

Ook voor de castratie van uw alpaca kunt u bij ons een afspraak maken. Deze procedure wordt uitgevoerd op het liggende dier onder lokale anesthesie en kan gewoon bij u thuis. De dierenarts neemt met u door welk plek hiervoor het handigst is. Tijdens en na de procedure krijgt uw alpaca antibiotica en pijnstilling toegediend. Nadat de testikels verwijderd zijn, kan de hengst meteen weer opstaan en na controle van de wond de weide weer in.

Castratie landbouwhuisdieren

Moet uw geit, schaap of varken worden gecastreerd? Net zoals bij paard of alpaca kan de castratie van beer, ram of bok bij u thuis gebeuren. Maar het is ook geen probleem als u uw dier hier brengt om visite kosten te besparen. Afhankelijk van de diersoort doen we deze procedure onder algemene of lokale anesthesie. Tijdens en na de procedure krijgt uw alpaca antibiotica en pijnstilling toegediend. Nadat de testikels verwijderd zijn, kan uw dier meteen weer wakker worden en/of direct opstaan en na controle van de wond de weide weer in of meer naar huis.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op