Sterilisatie & castratie

Sterilisatie en castratie zijn de termen die worden gebruikt bij het onvruchtbaar maken van dieren. Sterilisatie is het onvruchtbaar maken door het afbinden van de zaadleiders en eileiders. Castratie is het onvruchtbaar maken door het verwijderen van de testikels en eierstokken. In de volksmond gebruiken we sterilisatie vaak bij het vrouwelijke dier en castratie bij het mannelijke dier en bedoelen we in beide gevallen het volledig wegnemen van de voortplantingsorganen.

Sterilisatie & castratie

Bij A7 Noord dierenartsen kunt u terecht voor het laten castreren en steriliseren van uw huisdier, paard, alpaca en landbouwhuisdier. Wilt u advies of heeft u vragen over een castratie of sterilisatie dan helpen wij u uiteraard graag met het maken van een juiste keuze.

Sterilisatie & castratie kat

Een veelvoorkomende ingreep bij katten is een castratie of sterilisatie. Wanneer u geen nestje wilt bij uw poes adviseren we om uw poes vanaf een leeftijd van 6 maanden te laten steriliseren (castreren). Tijdens deze ingreep worden onder algehele narcose beide eierstokken weggenomen. Uw poes wordt niet meer krols en kan niet meer zwanger worden. Doordat de eierstokken zijn weggenomen heeft ze bovendien minder kans op melkkliertumoren en baarmoederproblemen. Ook bij katers adviseren we om te castreren vanaf 6 maanden leeftijd. Een gecastreerde kater leeft langer in vergelijking met een niet gecastreerde kater. Dit komt omdat ze minder kans hebben op een ongeluk, ze minder vaak betrokken zijn bij vechtpartijen en daardoor minder kans hebben op besmettelijke ziekten. Daarnaast zien we minder problemen met sproeien van urine. Wilt u meer lezen over deze ingrepen bij de kat, neem dan een kijkje in onze bibliotheek.

Sterilisatie & castratie hond

Als u besloten heeft om geen nestje te nemen bij uw teef, dan adviseren we om haar te laten steriliseren (castreren). Het beste is om deze ingreep 3 maanden na haar eerste loopsheid te laten uitvoeren.  Onder algehele narcose worden de eierstokken verwijderd waardoor ze niet meer loops word. Wij adviseren dit omdat de voordelen van een sterilisatie wat ons betreft groter zijn dan de nadelen van een sterilisatie.  Bij de reu is er medisch gezien geen voordeel na castratie. Wij adviseren dan ook om te wachten met een castratie totdat blijkt of deze ingreep bij uw reu nodig is. Zeker bij de grote hond (volwassen gewicht boven de 25 kg) kan het te vroeg laten castreren zelfs een nadelige invloed hebben op de gezondheid. Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van een sterilisatie of castratie bij de hond? Of bent u benieuwd naar onze werkwijze en mogelijkheden? Neem dan snel een kijkje in de onze bibliotheek!

Direct een afspraak maken?

Wij geven u graag advies, neem contact met ons op.

Castratie paard

Paarden worden bij A7 Noord dierenartsen liggend gecastreerd onder algehele narcose.

Castratie alpaca

Ook voor de castratie van uw alpaca kunt u bij ons een afspraak maken. Door de toenemende populariteit van de alpaca hebben onze dierenartsen van de landbouwhuisdieren veel ervaring met de behandeling van deze diersoort.

Castratie landbouwhuisdier

Moet uw geit, schaap of varken worden gecastreerd? Ook dan kunt u een afspraak bij ons maken.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op