Sterilisatie poes

De poes wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 6 à 7 maanden. Wij adviseren de poes vanaf 6 maanden leeftijd te laten steriliseren. De eierstokken worden verwijderd en, indien afwijkend, de baarmoeder ook. De operatie wordt gedaan via een klein sneetje vlakbij de navel waarbij de wond weer onderhuids gehecht wordt.

Hoewel er, net als bij de hond, duidelijke gezondheidsredenen zijn om de poes te laten steriliseren, geen kans meer op baarmoederproblemen en sterk verminderde kans op melkklierkanker, zijn er andere redenen die zeker net zo zwaar tellen. In Nederland hebben we een grote groep zwerfkatten en katten die in asiels zitten. Door uw kat te laten steriliseren, kunt u helpen dit probleem kleiner te maken. I.v.m. de overvolle asiels raden wij sterk aan om poezen te laten steriliseren (en katers te castreren).
Sterilisatie van de poes kan al als de poes 6 maanden is, dus nog voordat de poes krols wordt.

Voordelen van steriliseren

  • De poes wordt niet meer krols (krolsheid kan voor veel overlast in de buurt zorgen)
  • Geen ongewenste dracht
  • Verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op latere leeftijd
  • Verminderde kans op suikerziekte
  • Gesteriliseerde poezen blijven dichterbij huis en zullen dus minder snel verongelukken

Enige nadelen van steriliseren kunnen zijn dat de poes sneller dik kan worden, maar dit kan voorkomen worden door de kat preventief een “light”- dieet te geven of door gewoonweg iets minder te voeren dan voor de sterilisatie.

Om de krolsheid uit te stellen kan de poezenpil gegeven worden. Echter zijn wij hier geen voorstander van. Poezen die aan de pil zijn, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van tumoren van de melkklieren. Ook is er meer kans op het ontwikkelen van suikerziekte en baarmoederontsteking.

Wilt u meer weten over de sterilisatie van de poes? Bel naar de praktijk.
Drachten: 0512-301444, Burgum: 0511-464060

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op