Sterilisatie/castratie konijn

Binnen onze klinieken adviseren wij om uw konijn te laten steriliseren/castreren. Onze voorkeur gaat uit om deze ingreep vanaf de leeftijd van 4 tot 5 maanden uit te laten voeren. Voedsters  het liefst vóór het eerste levensjaar, dan er is nog relatief weinig vetopslag in de buik. In zowel Drachten als Burgum werken we tijdens de operatie met de veiligste narcosemiddelen en zuurstoftoediening. Daarnaast maken we gebruik van een speciaal brand-en-seal-apparaat waardoor er minder tot geen hechtdraad nodig is. Uw konijn herstelt daardoor sneller. Kortom uw konijn is bij ons in goede handen tijdens deze operatie.

Werkwijze

De operatie wordt uitgevoerd door één van onze dierenartsen. Nadat het konijn onder narcose is gebracht, wordt ze geschoren en gewassen in de voorbereidingsruimte en krijgt ze een pijnstillende injectie. Tijdens de gehele operatie ligt het konijn warm en krijgt ze zuurstof toegediend. Indien nodig wordt er gasnarcose via een kapje bijgegeven.

Sterilisatie: door middel van een kleine huidsnede worden de beide eierstokken en de baarmoeder opgezocht en afgebonden/geseald en weggenomen. De baarmoeder wordt bij konijnen altijd verwijderd. De buik wordt in twee of drie lagen gesloten met oplosbaar hechtmateriaal.

Castratie: door middel van een kleine huidsnede worden de zaadballen opgezocht,  afgebonden/geseald en verwijderd. Vanwege de kleine snede wordt de huid vaak gelijmd met speciale wondlijm.

Op de wond brengen we een verzachtende wondspray aan en we geven het konijn vervolgens een injectie waardoor deze vlot weer wakker wordt. Daarnaast krijgt het konijn een injectie om de darmbewegingen te ondersteunen en wordt het gevoerd. Vervolgens nemen we contact op met de eigenaar en spreken we een tijdstip af waarop het konijn weer lekker naar huis kan. Na tien dagen kan er een afspraak worden gemaakt voor een bijbehorende gratis wondcontrole. Een kraag is in de meeste gevallen gelukkig niet nodig. Mocht het konijn toch erg aan de wond gaan likken, dan adviseren we een speciaal “medical petshirt”.

Let op: een rammelaar is pas onvruchtbaar vanaf 6 weken na de castratie!

Konijnen en knaagdieren hoeven niet nuchter te zijn voor een operatie. Dit betekent dat ze gewoon mogen blijven eten. Zo blijven de darmen goed actief en wordt de kans op darmproblemen tijdens en na de operatie verminderd.

Voordelen

Gezinsuitbreiding voorkomen

Konijnen zijn al vrij snel geslachtsrijp. Kleine rassen al vanaf 3-4 maanden leeftijd, middelgrote rassen vanaf 4-5 maanden leeftijd en grote rassen vanaf 5-8 maanden. Konijnen zijn van nature sociale dieren die duidelijk gezelschap nodig hebben. Dit kan het beste door konijnen samen of in groepen te huisvesten.

Baarmoederkanker & schijnzwangerschap voorkomen

Na sterilisatie op jonge leeftijd kan er geen kwaadaardige baarmoederkanker meer ontstaan, omdat de baarmoeder met de sterilisatie is verwijderd. Helaas komt baarmoederkanker voor bij 50-80% van de niet-gesteriliseerde voedsters ouder dan 3 à 4 jaar. Daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker bij voedsters.

Ook schijnzwangerschap met nestbouwgedrag is verleden tijd, omdat de eierstokken met de sterilisatie zijn verwijderd. De eierstokken zijn onder andere verantwoordelijk voor het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Agressie door dominantie verminderen.

Zowel rammelaars als voedsters willen onder invloed van hormonen graag hun territorium verdedigen. Dit kan leiden tot grommen, stampen met de achterpoten, aanvallen naar het voer of zelfs bijten.

Wanneer konijnen in groepsverband leven kan dit leiden tot hevige vechtpartijen. Daarom is het belangrijk de konijnen te scheiden zodra dit gedrag wordt opgemerkt. Wanneer te lang gewacht wordt, kunnen er vervelende verwondingen ontstaan. Ook is er een kans dat de konijnen later niet meer met elkaar op kunnen schieten.

Door het konijn te steriliseren/castreren kan dit agressieve, hormonale gedrag verminderd worden, maar het hoeft niet volledig te verdwijnen. Het karakter speelt hierbij ook een grote rol.

Nazorg

Thuis zijn een aantal punten belangrijk:

  • Vervang de bodembedekking in de kooi door handdoeken of kranten, zodat de wond minder snel kan infecteren.
  • Zet het dier in een rustige omgeving, zodat het niet nog meer stress hoeft te verwerken.
  • Houd een buitenkonijn de eerste nacht(en) even binnen of in de schuur, om het risico op onderkoeling te voorkomen.
  • Let goed op of het konijn dezelfde dag (‹12 uren na operatie) weer gaat eten, drinken en poepen. Wanneer dit niet zo is, start dan dezelfde dag met dwangvoeren en neem contact op met de dierenarts.
  • Na de operatie wordt er een pijnstillend en ontstekingsremmend drankje meegegeven. Geef deze minimaal 3-5 dagen, ook al lijkt het of het dier geen pijn heeft. Dit medicijn is ontstekingsremmend en daarom belangrijk. Tevens kunnen bij pijn en stress de darmen stoppen met bewegen, waardoor darmproblemen kunnen ontstaan.
  • Controleer dagelijks de wond, neem bij twijfel contact op met de dierenarts (bijv. hevige zwelling, roodheid en/of vieze uitvloeiing).
  • Houd gecastreerde rammelaars nog minimaal 6 weken apart van voedsters.

 

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op