Sterilisatie hond

Binnen onze klinieken adviseren we om uw teef te laten steriliseren. Onze voorkeur gaat uit om deze ingreep drie maanden na de eerste loopsheid te laten uitvoeren. In zowel Drachten als Burgum werken we tijdens de operatie met de veiligste narcosemiddelen, zuurstoftoediening en bewakingsapparatuur. Uw hond is bij ons in goede handen tijdens deze operatie. Sterilisatie kan op de traditionele manier via een snee in de buikholte, maar ook laparoscopisch (kijkoperatie) waar slechts 2 kleine gaatjes nodig zijn. Lees meer over de laparoscopische sterilisatie hier.

Werkwijze

De operatie wordt uitgevoerd door één van onze dierenartsen. Nadat de hond onder narcose is gebracht, wordt ze geschoren en gewassen in de voorbereidingsruimte en krijgt ze een pijnstillende injectie.
Tijdens de gehele operatie ligt de hond aan het infuus en krijgt ze zuurstof toegediend.
Door middel van een kleine huidsnede worden de beide eierstokken opgezocht en afgebonden. Als de baarmoeder geen afwijkingen vertoond, wordt deze niet verwijderd. De buik wordt in drie lagen gesloten met oplosbaar hechtmateriaal.
Op de wond brengen we een speciale wondspray aan en we geven haar vervolgens een injectie waardoor ze vlot weer wakker wordt.
Als de hond goed wakker is, nemen we contact op met de eigenaar en spreken we een tijdstip af waarop ze weer lekker naar huis kan. Na tien dagen kan er een afspraak worden gemaakt voor een bijbehorende gratis wondcontrole. Een kraag is in de meeste gevallen gelukkig niet nodig. Mocht de hond toch erg aan de wond gaan likken, dan adviseren we een speciaal petshirt.

Voordelen

Door een hond op jonge leeftijd te laten steriliseren voorkom je problemen aan de baarmoeder en eierstokken. Er kunnen geen tumoren aan de eierstokken meer ontstaan, omdat deze volledig verwijderd worden. Door het wegvallen van de vrouwelijke hormonen ontstaat er bovendien geen baarmoederontsteking meer en wordt de hond niet meer loops. Een bijkomend voordeel is dat de kans op kwaadaardige borstkanker aanzienlijk wordt verkleind wanneer de operatie wordt uitgevoerd drie maanden na de eerste loopsheid. Ook wordt de kans op het ontstaan van suikerziekte op latere leeftijd verkleind.

Nadelen

De hond heeft na de operatie meer kans op overgewicht. Dit overgewicht is goed te voorkomen door de hond minder eten aan te bieden. Daarnaast zien we op oudere leeftijd wat meer urine-incontinentie. Gelukkig is dit kleine ongemak goed te behandelen met medicatie. Bij sommige rassen verandert de vacht.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan staan we u uiteraard graag te woord. Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op