Onzindelijkheid & sproeien

Onzindelijkheid bij dieren komt regelmatig voor en is naast vervelend ook vies. Sproeien wordt meestal gezien bij katten en konijnen. Plassen en poepen op plekken waar u als eigenaar het liever niet ziet, kan voorkomen bij alle huisdieren. Gelukkig is er vaak een oplossing voor deze vervelende problemen.

Onzindelijkheid urine

Urineverlies of bewust in huis plassen is vervelend voor u als eigenaar, maar ook vervelend voor het dier. Naast medische oorzaken, kan ook een gedragsprobleem aanwezig zijn.

Katten die naast de bak plassen, kunnen last hebben van een blaasontsteking. Soms zit er ook bloed bij de urine. Het is dus altijd zinvol om, als het lukt, urine bij ons langs te brengen voor onderzoek. Een blaasontsteking is vaak goed te behandelen, waardoor de onzindelijkheid verdwijnt. Katten kunnen daarnaast in huis gaan plassen doordat er sprake is van stress. Stress kan veroorzaakt worden door te weinig kattenbakken, buurtkatten, huisgenoten, verbouwingen en andere veranderingen in de omgeving van de kat.

Heeft u een (gecastreerde) kater en twijfelt u of hij nog wel kan plassen?

Neem direct contact op, dit is een spoedgeval!

Honden kunnen ook last hebben van een blaasontsteking en daardoor in huis gaan plassen. Ook voor de hond is het verstandig om urine op te vangen en bij ons te laten onderzoeken. Een blaasontsteking is vaak goed te behandelen waardoor de onzindelijkheid verdwijnt. Bij oudere honden kan onzindelijkheid ontstaan doordat het dier de plas niet meer kan ophouden. Doordat de sluitspier van de plasbuis kracht verliest, kan urineverlies ontstaan. Meestal beginnen de problemen tijdens diepe rust. Gelukkig zijn er medicijnen om de sluitspier meer kracht te geven waardoor de klachten verdwijnen.

Onzindelijkheid ontlasting

Geen controle meer hebben over de ontlasting is een lastig en vervelend probleem. Gelukkig zien we dit niet vaak en komt het vooral voor bij hele oude dieren. De sluitspier van de anus verliest kracht waardoor de ontlasting niet meer opgehouden kan worden. Door het geven van spierversterkers kan het probleem verholpen worden. Ook kan een dier door pijn in de achterhand minder controle hebben over de ontlasting. Tot slot kan het gebeuren dat de onzindelijkheid wordt veroorzaakt door diarree.

Sproeien

Sproeien van de urine zien we meestal bij katten en konijnen. Beide diersoorten gebruiken de urine om hun territorium af te bakenen. We zien deze problemen daarom meestal bij mannelijke dieren. Een castratie kan dan helpen. Ook reuen kunnen gaan markeren (plassen) in huis. Ook dan kan een castratie het probleem verhelpen.

Katten kunnen ook gaan sproeien ten gevolge van stress. Deze stress kan meerdere oorzaken hebben. Het is goed om samen met ons te kijken naar de mogelijkheden en oplossingen voor uw huisdier. Kom gerust langs, we helpen u graag!

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op