Onzindelijkheid kat

Onzindelijkheid bij katten is het niet of onvoldoende gebruik maken van de kattenbak(ken). Het komt even vaak voor bij poezen en katers. De meeste kittens beginnen, vaak spontaan, zindelijk te worden vanaf de leeftijd van 4 weken. Hieronder bespreken we een aantal oorzaken van onzindelijkheid bij de kat en wat er aan gedaan kan worden.

De kattenbak

Aantal

In de natuur plassen en poepen katten niet op één plek, maar het liefst een stuk uit elkaar. Het is dus zeker voor binnenkatten van groot belang dat ze tenminste twee plekken hebben waar ze hun behoeftes kunnen doen. Als er maar één bak staat kan het heel goed zijn dat de kat wel plast op de bak, maar op een andere plek poept of andersom. Heeft u meerdere katten? Plaats dan altijd 1 extra bak. Dus 3 katten betekent 4 kattenbakken.

Hygiène

Katten zijn erg hygiënische dieren en een vieze kattenbak zullen ze zeker niet waarderen. Dit is een reden om een andere schone plaats uit kiezen zoals uw inloopmat, gootsteen, vloer etc. Ze kunnen zich erg hechten aan één of een beperkt aantal merken kattenbakvulling. Door andere kattenbakvulling te gebruiken, kunnen ze de kattenbak gaan vermijden. Tevens gaat de voorkeur vaak uit naar een open kattenbak in plaats van een gesloten kattenbak. Bij een open kattenbak verdwijnen de geurtjes sneller en kunnen ze alles in hun omgeving in de gaten houden! Daarnaast houden katten vaak van grit dat samenklontert na het plassen.

Plaats

De meeste katten gebruiken liever niet de kattenbak, wanneer deze te dicht bij eten- en/of drinkbakjes staan. Ook als de kattenbak in een looproute staat, en er dus veel onrust in de buurt van de kattenbak is, zal de kat steeds minder gebruik van de kattenbak maken.

Stress

Een andere reden voor onzindelijkheid is angst voor een andere kat in het huishouden. Onzindelijkheid komt daarom vaker voor in huishoudens waar meerdere katten tegelijk wonen.

Pijn

Onzindelijkheid kan ook optreden wanneer de kat pijn ervaart bij het poepen of plassen,  door bijvoorbeeld blaasontsteking of artrose. Het is daarom altijd belangrijk om een urineonderzoek uit te voeren en eventueel een lichamelijk onderzoek.

Gedrag

Het kan ook zijn dat de kat sproeit, een vorm van territorium markeren.

Oplossingen

  • Aantal kattenbakken vergroten (aantal katten + 1)
  • Locatie van de kattenbak (rustige plek, niet naast het eten/drinken)
  • Soort kattenbak (liefst zonder kap!) en/of de vulling aanpassen
  • Dagelijks verwijderen van urine en ontlasting uit de kattenbak. En verder het 1 x per week verschonen van de gehele kattenbak
  • Kattenbak aantrekkelijker maken door het gebruik van valeriaan druppels
  • Stress reduceren: door spelen, naar buiten, Feliway verdamper
  • Het reinigen van de plaatsen waar de kat zijn behoeftes doet door middel van het schoonmaken van deze plaatsen (groene zeep, Biotex groen (eiwit oplossend) en alcohol). Bedekken met aluminium folie werkt afstotend voor de kat. Geen chloor/ bleek gebruiken, deze middelen zijn juist erg aantrekkelijk voor de kat.
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op