Laboratorium

Binnen alle vestigingen van A7 Noord dierenartsen bevindt zich een laboratorium. Om u zo goed en snel mogelijk verder te helpen met mogelijke problemen bij uw dieren onderzoeken we veel zelf. Denk daarbij aan onderzoeken aan urine, bloed, ontlasting en melk. Op onze vestiging in Drachten gaat het onderzoek nog verder in ons uitgebreide laboratorium. Naast de algemene onderzoeken, worden daar ook gevoeligheidsbepalingen gedaan om de behandeling precies aan te passen aan uw situatie.

Urine

Als een dier veel drinkt of ander plasgedrag laat zien, adviseren we een urineonderzoek. In ons eigen laboratorium bepalen we concentratie van de urine en kijken we of er aanwijzingen zijn voor een ontsteking. Door de urine onder de microscoop te bekijken, kunnen we zien of er bijvoorbeeld een andere voeding voorgeschreven moet worden. Komen we er niet uit in ons eigen laboratorium, dan sturen we de urine op naar een extern, groter laboratorium. De uitslag bespreken we uiteraard zo snel mogelijk met u als eigenaar om tot een passend advies en behandelplan te komen.

Ontlasting

Door de ontlasting van een dier te onderzoeken, krijgen we veel informatie over onder andere de aanwezigheid van parasieten, bloed of verteringsproblemen. Veel van de onderzoeken voeren we in ons eigen laboratorium uit. Voor enkele parasieten en het verteringsonderzoek sturen we de ontlasting van uw dier op naar een extern laboratorium. Heeft uw huisdier problemen met de ontlasting? Door van drie dagen ontlasting te verzamelen en bij ons te laten onderzoeken, kunnen we al heel veel ziektes uitsluiten of bevestigen. Denk daarbij aan een worminfectie, coccidiose of Giardia.

Diarree of wisselende ontlasting bij uw dier?

Bloed

Door bloed af te nemen bij uw dier en dit te onderzoeken, kunnen we veel ziektes diagnosticeren. Veel van deze onderzoeken voeren we uit in ons eigen laboratorium zodat we snel verder kunnen met een behandeling. Voor de meeste onderzoeken is het van belang dat uw dier nuchter is. Dit houdt in dat het gedurende 12 uur niet gegeten, maar wel water gedronken mag hebben. Bloedafname bij een dier is een kleine ingreep waar (meestal) geen sedatie voor nodig is. Door tijdig een diagnose te stellen, neemt de kans op succes van de behandeling toe.

Melk

Uierontsteking komt veel voor bij koeien. Door in de melk te laten bepalen welke bacterie de ontsteking veroorzaakt, kunnen we een goed advies geven voor uw bedrijf en de desbetreffende koe. Naast vaststellen van de bacterie, bepalen we ook voor welk antibioticum deze gevoelig is. Een goed en passend advies om zowel de koe als uw bedrijf gezond te krijgen en te houden, dat is waar we naar streven!

Overige

Naast lichaamsvloeistoffen onderzoeken we ook afdrukken van slijmvlies, cellen uit genomen biopten, afkrabsels van de huid en ontstekingscellen uit bijvoorbeeld oren. Onder de microscoop kunnen cellen en aanwezige parasieten worden bekeken. U krijgt een snel en passend advies geheel volgens de huidige wet- en regelgeving betreffende onder andere antibiotica gebruik bij dieren.

Tot slot kunt u ook het sperma van uw dier bij ons laten bekijken. Heeft u twijfels over de vruchtbaarheid van uw mannelijke dier, dan helpen we u graag!

 

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op

A7 Noord dierenartsen heeft in verband met de aanhoudende drukte een tijdelijke klantenstop ingesteld, zodat wij onze bestaande klanten de zorg en aandacht kunnen geven die zij van ons gewend zijn. Het is mogelijk om op een wachtlijst geplaatst te worden als nieuwe klant. Neem contact op via info@a7n.nl voor meer informatie.