Keel, neus & oren

Keel, neus en oor problemen komen veel voor bij huisdieren, in het bijzonder bij huisdieren met een korte snuit. Gelukkig voor deze dieren, kunnen we veel van deze problemen wel goed behandelen. Heeft uw dier last van problemen met de keel, neus en oren? Lees snel verder en kom erachter wat we voor u kunnen betekenen!

Keelproblemen

Hoesten, snurken of moeite hebben met ademen, zijn klachten die kunnen ontstaan bij een onderliggend keel probleem. Met name bij hondenrassen met een korte snuit worden deze problemen veel gezien. Denk daarbij aan een te lang zacht gehemelte, een te nauwe luchtpijp en een niet goed werkende slokdarm. Een aantal van de problemen bij deze rassen kunnen met een operatie worden opgelost.

Hoest uw huisdier? Dan worden de klachten vaak veroorzaakt door een virale infectie. Door het dier rust te geven en een tuig om te doen in plaats van een halsband, verdwijnen de meeste klachten binnen 2 tot 3 dagen. Hoestende katten kunnen bijvoorbeeld last hebben van astma. Hoesten bij de kat lijkt soms op kokhalzen. Gaan de klachten niet over, of is uw dier er ziek (niet eten, sloom) van of zijn er meer problemen? Kom dan wel langs op afspraak, dan kunnen we kijken welke behandeling het beste bij uw situatie past.

Neusproblemen

Alle dieren niezen wel eens. Meestal wordt niezen veroorzaakt door een prikkeling van de neus en is er geen behandeling nodig.

Katten kunnen ook niezen wanneer ze een vorm van niesziekte doormaken. Dit is een besmettelijke ziekte waartegen gevaccineerd kan worden. Een milde infectie kan de kat zelf overwinnen waarbij geen behandeling nodig is. Niest uw kat echter veel en is er daarnaast sprake van niet eten, sloomheid of veel snot, dan is het wel verstandig om zo snel mogelijk langs te komen. We kunnen na een goed lichamelijk onderzoek de juiste behandeling starten.

Ook honden kunnen niezen door een prikkeling van de neus. Berucht bij honden is bijvoorbeeld een gras-aar in de neus. Meestal ontstaat het niezen dan acuut nadat uw hond lekker in het gras heeft gesnuffeld. Niest uw hond en nemen de klachten toe, is er sprake van een snotneus aan 1 zijde of wordt uw hond ziek of sloom, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij niesklachten.

Bij honden en katten komen naast niesklachten, ook te nauwe neusgaten voor. Deze nauwe neusgaten zien we met name bij rassen met een korte snuit zoals de Bulldoggen, Persische katten en Brits kortharen. Door de nauwe neusgaten komt er onvoldoende lucht binnen via de neus en kan het dier moeite krijgen met ademen en daarbij een snuivend bijgeluid maken. Wanneer de nauwe neusgaten een probleem zijn voor het dier, kan met een operatie worden ingegrepen. De neusgaten worden wijder gemaakt, waardoor het dier weer lekker kan ademen. Deze operatie wordt uitgevoerd op al onze vestigingen.

Heeft uw dier last van hoesten of nauwe neusgaten?

Maak een afspraak voor een consult

Oren

Oorproblemen komen regelmatig voor bij huisdieren. Een oorprobleem kan eenzijdig zijn of aan beide oren. Bij jonge dieren en konijnen zien we regelmatig oormijten. Deze kriebelende beestjes zijn gelukkig goed te behandelen. Een oorprobleem is een vervelend en vooral pijnlijk probleem. Het is dan ook van belang om een afspraak te maken waarbij we goed kunnen kijken wat er aan de hand is met het oor. Gelukkig hebben we in onze kliniek veel mogelijkheden om de diagnose te stellen en de juiste behandeling te starten. Oorproblemen bij de hond worden regelmatig veroorzaakt door een onderliggend huidprobleem. Vaak komt het oorprobleem dan steeds weer terug. Heeft uw dier last van de oren? Neem contact met ons op voor een goed onderzoek van het oor.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op