Echografie

Echografie wordt gebruikt om in het lichaam van uw dier te kunnen kijken. Echografie is het meest geschikt om organen in beeld te brengen. Voor het bekijken van botten en longen gaat de voorkeur uit naar bijvoorbeeld een röntgenfoto. Een echo wordt gemaakt met behulp van ultrasone geluidsgolven en is dus veilig voor uw huisdier. Meestal is een narcose niet nodig om het onderzoek uit te voeren.

Echo dracht

Een echografie is ideaal om vast te kunnen stellen of uw vrouwelijke dier drachtig (zwanger) is. Met behulp van de echo kan gekeken worden of er levende vruchten aanwezig zijn en of het er meerdere zijn. Bij de hond en kat kan vanaf 28 dagen dracht een echo worden gemaakt om de dracht vast te stellen. Als u wilt weten hoeveel pups of kittens aanwezig zijn, gaat onze voorkeur uit naar het maken van een röntgenfoto vanaf 51 dagen dracht. Door het tellen van het aantal schedels en bijbehorende wervelkolommen kunnen we goed zien hoe groot het nest zal gaan worden.

Echo buik

Echografie wordt veel gebruikt om in de buik te kunnen kijken. Organen kunnen worden bekeken en indien nodig kan er met een dunne naald een punctie worden gedaan. Er wordt gekeken naar de lever, maag, darmen, alvleesklier, nieren, milt, bijnieren, eierstokken, baarmoeder, bloedvaten, lymfeklieren en blaas. Kortom heel veel organen die bekeken kunnen worden. Doordat er voor een echo (meestal) geen narcose nodig is, is dit een hele prettige manier om meer te weten te komen over de buikinhoud met al haar organen. Na het uitvoeren van de echo bespreken we met u wat er gevonden is en maken we samen een vervolg plan.

Echo hart

Een echo van het hart is de manier om vast te stellen of er bij uw dier een hartprobleem aanwezig is. Echografie van het hart wordt uitgevoerd bij gezonde dieren om erfelijke afwijkingen te onderzoeken en bij zieke dieren met hartproblemen. Bij A7 Noord dierenartsen verwijzen we u naar een specialistisch werkend dierenarts voor het maken van een hartecho bij hartklachten of erfelijke onderzoeken. Hebben we het vermoeden dat bij uw dier het zakje rondom het hart gevuld is met vocht, dan maken we zelf een echo van het hart. Vervolgens kunnen we dit vocht afzuigen met een dunne naald.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op