Kijkoperatie

Het is bij ons in de kliniek mogelijk om uw huisdier via een kijkoperatie (laparoscopie) te laten opereren. Laparoscopie wordt meestal gebruikt om teven te steriliseren, maar kan ook ingezet worden bij bijvoorbeeld reuen met een testikel in de buik of het vastzetten van de maag om maagdraaiingen te voorkomen.

Voordelen kijkoperatie

Het grootste voordeel is dat de hond minder pijn heeft tijdens en na de operatie. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een kleine camera is het niet nodig om met de handen in de buik te werken. Hierdoor zijn de snedes in de buik vele malen kleiner en worden de organen minder gemanipuleerd. Door gebruik te maken van een speciale paktang en een snij-brand-sealtang hoeft er bovendien minder aan de organen worden getrokken en is er geen hechtdraad nodig in de buik.

De beelden van de camera worden geprojecteerd op een scherm waardoor er een helder beeld ontstaat van de buikinhoud. Daardoor kan de hele buik worden bekeken en krijg je dus veel meer informatie over de andere organen van de patiënt.

Door het grote overzicht en het gebruik van kleine en veilige apparatuur is de operatietijd van bijvoorbeeld een sterilisatie aanzienlijk korter. Uw hond gaat vrolijk en nagenoeg pijnvrij weer mee naar huis!

 

Direct een afspraak maken?

Laparoscopische sterilisatie

Op onze vestiging in Drachten kunt u uw teef laparoscopisch laten steriliseren. Uw huisdier wordt allereerst onder narcose gebracht. Vervolgens wordt er door middel van een kleine naald CO2-gas in de buik gebracht zodat de buik wordt opgeblazen. Op deze manier ontstaat er meer ruimte zodat er een goed overzicht ontstaat om met de camera rond te kijken. Door een kleine snede wordt vervolgens de camera in de buik gebracht. Daarna wordt een tweede snede gemaakt om door te kunnen werken. De eierstok wordt opgezocht, opgepakt en verwijderd door het omringende weefsel en bloedvaten af te branden en tegelijk te sealen. De kans op nabloedingen is hierdoor zeer klein. Door de kleine snede in de buik wordt de eierstok verwijderd. Op dezelfde manier wordt de tweede eierstok verwijderd. Het CO2-gas wordt uit de buik gedrukt en de beide kleine snedes worden gehecht. Doordat er slechts twee kleine gaatjes zijn en er geen hechtmateriaal achterblijft in de buik zal uw dier veel sneller herstellen en minder pijn ervaren.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op