Huidproblemen en jeuk bij de hond

Wat veroorzaakt de jeuk bij mijn hond?

Een simpele vraag zonder een eenvoudig antwoord.
Jeuk bij honden kan zich op verschillende plekken uiten. Soms geeft de plek van de jeuk een aanwijzing in welke richting gezocht kan worden. Ook de leeftijd waarop de klachten zijn begonnen, in welke periode de hond het meest last heeft en het effect op voorgaande behandelingen helpt mee om in de juiste hoek te gaan zoeken.

Wat kan allemaal jeuk geven bij de hond?

  • Vlooien of een vlooienallergie, vaak heeft de hond last van jeuk en kale plekken of korsten achter op de rug
  • Andere parasieten zoals schurftmijt, stofmijt, luizen, schimmels
  • Gistinfectie, dit geeft vaak een vettige en stinkende huid
  • Bacteriële huidinfectie, dit geeft vaak een stinkende huid soms gepaard met pus en natte plekken
  • Een contactallergie, vaak jeuk op de plekken die contact maken met datgene waar de hond allergisch voor is
  • Een voedingsallergie voor eiwitten (bijv. rund of varken) of heel soms een allergie voor gluten, vaak jeuk tussen de tenen, in de oren en liezen.
  • Atopie: een veel voorkomende allergische huidaandoening bij honden met jeuk op dezelfde plekken als een voedselallergie. Uw hond is dan overgevoelig voor bijv. huisstofmijt en/of pollen.

Waar worden het meest problemen gezien?

De jeuk uit zich vaak op de warme, donkere, broeierige plekken van de huid. Meestal zijn dit de oren, de kin, rondom de ogen, in de oksels, in de liezen en tussen de tenen. Er kan sprake zijn van roodheid, schilfering, korstjes of een zwartverkleuring van de huid. Hoeveel plekken meedoen en hoe ernstig de klachten zijn, zegt niets over de oorzaak en kan per hond verschillen. Er zijn dus honden die voor hetzelfde allergisch zijn, waarbij de ene hond alleen last heeft van een oor en de andere hond zich tot bloedens toe kapot krabt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om de oorzaak van de jeuk bij de hond te achterhalen wordt een bepaald stappenplan gevolgd. Allereerst is de voorgeschiedenis van belang. De dierenarts vraagt daarom om allerlei informatie. Deze informatie kan helpen met het bepalen van de oorzaak van de jeuk. Daarna kan de huid worden onderzocht op parasieten (kammen, inspectie en afkrabsels) en/of bacteriën (onder de microscoop of op kweek). Indien deze testen negatief zijn dan kan er sprake zijn van een allergie. Ook kunnen er meerdere problemen (allergie i.c.m. parasieten of bacteriën) tegelijk spelen.

Een allergie kan een frustrerende aandoening zijn. Allereerst is het voor de hond niet aangenaam om continu veel jeuk te hebben. Daarnaast is het soms moeilijk om uit te zoeken waar de hond allergisch voor is. Vaak verdwijnen allergieën niet en kunnen we alleen zorgen dat de hond zo weinig mogelijk last er van heeft. Het gebeurt regelmatig dat de hond toch veelvuldig langs moet komen op de praktijk voordat er een therapie wordt gevonden waar uw hond het meeste profijt van heeft.

Meestal begint het onderzoek naar allergieën met het uitsluiten van een voedingsallergie. Hiervoor moet de hond strikt gevoerd worden met een speciaal, anti allergeen, dieet gedurende 6-8 weken. Zie hiervoor ook onze informatie over voedingsallergie.

Indien dit geen of onvoldoende effect heeft kan er een onderzoek worden ingesteld naar allergenen uit de omgeving waar de hond mee in contact kan komen. Dit vindt op onze praktijk plaats middels een bloedonderzoek. Het allerbeste is om dit onderzoek te combineren met een huidtest bij de dermatoloog. Voor de huidtest kunnen wij u verwijzen.

Elke stap moet goed uitgewerkt worden, voordat er aan de volgende stap begonnen kan worden. Dit betekent dat het een behoorlijke tijd kan duren voordat er een uiteindelijke diagnose gesteld kan worden. Dit is goed om vooraf te weten. Het kan lang (enkele maanden) duren en elke stap brengt de nodige kosten met zich mee.

Waarmee kan de hond behandeld worden?

Elke huidpatiënt is verschillend. De ene hond reageert erg goed op een andere voeding, een andere hond reageert goed op wassen met een medicinale shampoo en weer een andere hond reageert het beste op medicijnen tegen de jeuk. Het is mogelijk om een combinatie van bovenstaande uit te proberen. Om de jeuk te onderdrukken zijn tegenwoordig meerdere middelen op de markt. Naast de bekende prednison zijn er andere producten die de allergie onderdrukken en daarmee de jeuk wegnemen. Indien er uit het bloedonderzoek blijkt dat er allergenen zijn waarop uw hond reageert dan kunnen wij uw hond ‘desensibiliseren’. Dit houdt in dat we een zeer lage concentratie van de desbetreffende allergenen inspuiten. Dit gebeurt wekelijks in een toenemende dosering. Sommigen eigenaren kunnen dit ook thuis doen. Met deze methode proberen we het lichaam ongevoelig te maken voor het allergeen waardoor de jeuk minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt. Dit is effectief bij ongeveer 60% van de patiënten en zal levenslang gebruikt moeten worden met steeds langere tussenpozen van toediening.

Kortom: het kan veel tijd (en soms ook geld) kosten voordat uw hond geen jeuk meer heeft. Bovendien kan de jeuk telkens terugkomen als we de onderliggende oorzaak niet kunnen vinden of lastig kunnen behandelen. Het is goed om u hier bewust van te zijn. Waar wij bij A7 Noord Dierenartsen naar streven is om samen met u een plan te maken. Een plan waarbij u als eigenaar (en daardoor ook de dierenarts) tevreden bent over de behandeling. Een behandeling waarbij de jeuk zo goed mogelijk onder controle is. Vaak gaat het probleem namelijk niet over en zal de hond levenslang behandeld moeten worden.

Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op