Hartklachten & hartruis

Een hartruis wordt vastgesteld door met een stethoscoop te luisteren naar het hart. Door een werveling van het bloed in het hart ontstaat er een ruis. Dit hoort de dierenarts als een soort zoevend bijgeluid. Een hartruis kan resulteren in hartklachten. Wanneer een dier last krijgt van het hart gaat het als eerste sneller ademen. In een latere fase kan er benauwdheid of hoesten optreden.

Gezondheidscontrole

Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole wordt er naar het hart geluisterd van uw huisdier. Wanneer de dierenarts een ruis hoort op het hart, zal dit met u besproken worden. Bij katten kan er ook een hartaandoening aanwezig zijn zonder dat er sprake is van een hartruis. Katten met hartproblemen gaan vaak als eerste sneller ademen en worden slomer. Honden kunnen daarnaast ook gaan hoesten. Bij bepaalde rassen komen meer hartproblemen. De Cavalier King Charles Spaniel en de Maine Coon zijn rassen waarbij het hart regelmatig in de moeilijkheden komt.

Heeft u twijfels over het hart van uw huisdier?

Maak een afspraak voor een gezondheidscontrole!

Hartruis

Een hartruis is een teken dat het bloed niet goed stroomt door het hart. Dit kan ontstaan door een lekkende hartklep, een vernauwing in de bloedvaten vlakbij het hart of door bijvoorbeeld koorts. Zodra een hartruis is vastgesteld kunt u als eigenaar besluiten om verder onderzoek te laten doen.

Hartecho

Met een hartecho kan de oorzaak van de hartruis in beeld worden gebracht. De stroomsnelheid van het bloed wordt gemeten en de verschillende structuren van het hart en omringende bloedvaten worden bekeken. Voor dit onderzoek zijn extra cursussen, veel oefening en speciale echo-apparatuur nodig. Voor dit onderzoek verwijzen wij u naar een andere dierenarts. Samen met u bekijken welke kliniek het beste bij u en uw huisdier past.

Röntgenfoto

Door het maken van een röntgenfoto van het hart kan de grootte van het hart worden gemeten en wordt er gekeken naar de aanwezigheid van vocht op de longen. Er kan niets worden gezegd over de oorzaak van de hartruis. Wel over het stadium van hartfalen waarin het dier zich bevindt en of een behandeling nodig is.

Bij een vergroot hart en de aanwezigheid van vocht op de longen, schrijven we speciale hartmedicijnen voor. Zodra uw dier deze medicijnen nodig heeft, zal de behandeling levenslang zijn.

Meer weten over hartaandoeningen bij honden?

Ademhaling tellen in rust

Door de ademhaling bij uw dier te tellen wanneer hij of zij rustig ligt te slapen, krijgt u veel informatie over de aanwezigheid van hartklachten. Zodra het hart in de problemen komt, zal als eerste de ademhaling en de hartslag omhoog gaan. De ademhaling kunt u thuis rustig tellen. Er zijn speciale gratis apps beschikbaar om u hierbij te helpen.

Wilt u meer informatie over deze en andere handige apps en websites?

Is er bij uw hond of kat een hartruis of hartprobleem vastgesteld? Vraag ons gerust om advies. We helpen u graag verder met het maken van de juiste keuzes. Eerlijke en goede diergeneeskunde, dat is waar we voor staan bij A7 Noord dierenartsen.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op