Braken & diarree

Braken, diarree en niet of minder eten zijn veel voorkomende klachten bij huisdieren. Of het nu af en toe gebeurt of dagelijks, buikklachten zijn erg vervelend. Andere tekenen van buikklachten zijn onder andere gras eten, smakken, kwijlen, veelvuldig uitrekken en langzaam eten. Hieronder kunt u meer lezen over alle verschillende buikklachten.

Braken

Net als mensen kunnen honden en katten braken wanneer ze misselijk zijn of iets verkeerds hebben gegeten. Het lichaam merkt dat het “eten” niet goed is en zorgt ervoor dat het uit de maag wordt gewerkt. Denk daarbij aan vreemde voorwerpen zoals gras, takjes en speeltjes, maar ook voer wat niet goed is. Daarnaast treedt braken op bij lichamelijk problemen zoals een virusinfectie, een maagontsteking, een darmontsteking of een probleem met bijvoorbeeld de lever, nieren en alvleesklier. De meest voorkomende oorzaak bij de hond en kat om te gaan braken is een virale infectie, een buikgriep als het ware. Deze klachten verdwijnen vaak binnen 2-3 dagen en hebben vaak geen behandeling nodig. Wordt uw dier echter zieker, houdt het braken langer dan 3 dagen aan, stopt uw kat volledig met eten of zit er bloed bij het braaksel, dan adviseren wij u om langs te komen op afspraak.

Knaagdieren en konijnen kunnen niet braken en zullen wanneer ze misselijk zijn stoppen met eten. Als ze stoppen met eten, moet u altijd een afspraak maken aangezien dit bij deze kleine dieren snel behandeld moet worden!

Heeft uw dier last van veelvuldig braken?

Diarree

Diarree kan meerdere oorzaken hebben en kan ontstaan in de dunne darm of de dikke darm. De meest voorkomende oorzaak van het hebben van diarree is een virale infectie, een buikgriep. De klachten zijn vaak mild en verdwijnen binnen 2 tot 3 dagen. Deze diarree heeft vaak geen behandeling nodig. U kunt uw dier meerdere keren per dag kleinere hoeveelheden eten en drinken aanbieden om het maagdarmkanaal wat rust te geven. Vroeger werd kip met rijst geadviseerd, tegenwoordig is het eigen voedsel in kleinere porties aanbieden het beste wat u kunt doen.

Als de diarree niet verbetert binnen 2 tot 3 dagen dan is het verstandig om langs te komen met uw dier. Het zou kunnen zijn dat de diarree door iets anders wordt veroorzaakt. U kunt alvast wat ontlasting verzamelen en meebrengen zodat we dit, indien nodig, kunnen onderzoeken op parasieten. Het beste is om van 3 verschillende dagen ontlasting mee te brengen, sommige parasieten worden namelijk niet elke dag uitgescheiden in de ontlasting.

Als de diarree waterdun is, er veel bloed bij zit, uw dier braakt, niet meer eet en drinkt of er is sprake van een pup of kitten dan is het beter om direct een afspraak bij ons te maken. Hoe sneller we een behandeling inzetten en daarmee uitdroging voorkomen, hoe beter de prognose!

Heeft uw (jonge) dier last van heftige diarree?

Buikklachten

Niet eten, slecht eten, gras eten, kwijlen, smakken, veelvuldig uitrekken of langzaam eten kunnen duiden op klachten van de buik. Wanneer deze klachten regelmatig optreden, kan het zinvol zijn om verder onderzoek te doen naar een mogelijke oorzaak. Een gezonde hond of kat eet de brokjes lekker en vlot op zonder tekenen van buikpijn. Ook al lijkt het dier geen pijn te hebben, een hond of kat kan ons niet vertellen waar deze klachten door veroorzaakt worden.

Niet of slecht eten van een knaagdier of konijn is altijd reden voor het maken van een afspraak. Aangezien deze kleine dieren prooidieren zijn, zullen ze pas in een laat stadium laten zien dat er echt iets mis is. Hoe eerder we buikklachten behandelen, hoe betere het is voor de toekomst!

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op