Vaccinatie schaap - geit

Er zijn diverse vaccins beschikbaar om schapen/geiten te beschermen tegen een aantal aandoeningen. Voor een aantal vaccins geldt dat een basisvaccinatie moet worden gedaan alvorens een vaccin optimale bescherming kan bieden. Een basisvaccinatie houdt in dat een niet eerder geënt dier tweemaal moet worden geënt met 3 tot 6 weken tussentijd. Na deze boostervaccinatie kan (in de meeste gevallen) met een jaarlijkse enting worden volstaan.

’t Bloed (Clostridium)

Er bestaan verschillende goede vaccinaties om ‘t Bloed te voorkomen. Omdat de jongste lammeren het meeste risico lopen is het verstandig om ze antistoffen via de biest op te laten nemen. Hiervoor kunt u het beste de hoogdrachtige ooien vaccineren. Lammeren die voldoende biest hebben gehad van gevaccineerde ooien zijn ongeveer 6 tot 12 weken beschermd tegen ‘t Bloed.

Als de problemen bij u vaker optreden als de lammeren wat ouder zijn, > 6 weken, is het juist verstandig de lammeren zelf te enten. Ook zij hebben dan twee vaccinaties nodig om voldoende beschermd te zijn!

Er zijn verschillende vaccins beschikbaar tegen Het Bloed. Om te beslissen welke het beste geschikt is voor uw bedrijf kunt u het beste contact met ons opnemen om de situatie op uw bedrijf te bespreken.

 Ovilis Heptavac P

Werkzaam tegen Clostridium en zomerlongontsteking

Wanneer vaccineren:

  • passieve immunisatie via de biest van het moederdier: 2-voudige vaccinatie met een interval van 4-6 weken. 2e vaccinatie 4-6 weken voor aflammeren.
  • Herhalingsvaccinatie jaarlijks 4-6 weken voor aflammeren. (Werkingsduur is echter kort, 3 weken)
  • actieve immunisatie dieren vanaf 3 weken: 2-voudige vaccinatie met een interval van 4-6 weken.
  • Herhalingsvaccinatie voor zomerlongontsteking minimaal 3 weken voor risicoperiode

 

Bravoxin/Covexin

Enkel werkzaam tegen Clostridium

Welke dieren vaccineren:

  • passieve immunisatie via biest moederdier: 2-voudige vaccinatie met een interval van 4-6 weken. Herhalingsvaccinatie 2-8 weken voor aflammeren.
  • Immuniteitsduur: > 2 weken tegen Cl septicum en C chauvoei. > 8 weken tegen Cl perfingens type B – en C. > 12 weken tegen Cl perfringens A en D, Cl novyi, Cl tetani en C sordellii.
  • Actieve immunisatie dieren vanaf 2 weken leeftijd: 2 voudige vaccinatie met een interval van 4-6 weken.
  • Herhalingsvaccinatie elke 6-12 maanden.

Zomerlongontsteking

Preventieve vaccinatie kan met Heptavac P. Het is mogelijk om zowel moederdieren als lammeren te vaccineren tegen zomerlongontsteking veroorzaakt door Mannheimia. Om een goede vaccinatie strategie te maken is het van belang dat we helder hebben in welke periode de meeste problemen spelen.

  • Alle dieren moeten de basis vaccinatie gehad hebben vóór de mogelijke risicoperiode. Dit zijn 2 vaccinaties met 4-6 weken tussentijd.
  • Klachten vooral in de zomermaanden: Advies vaccineer de lammeren. 2x vaccineren voor de risicoperiode, 2e vaccinatie ongeveer 3 weken voor de risicoperiode.
  • Klachten vooral in het voorjaar: Vaccinatie van de moederdieren vlak voor aflammeren geeft de lammeren een bescherming van ongeveer 3 weken voor Pasteurella (en 3 maanden voor Clostridium.)
  • Als de problemen pas beginnen in de herfst is het goed mogelijk dat we te maken hebben met Bibersteinia en niet met Mannheimia, hier is helaas geen vaccin tegen beschikbaar. Het voorkomen van stresssituaties is dan het aller belangrijkste.

Rotkreupel

Het is mogelijk te vaccineren tegen rotkreupel met Footvax. Vaccinatie zal de infectie alleen onder controle houden, maar de koppel zal niet vrij worden van rotkreupel. Vaccinatie heeft 3 voordelen:

  1. Vaccineren voor een verwachte uitbraak verminder de ernst van de uitbraak.
  2. Een geïnfecteerd schaap hersteld sneller door vaccinatie.
  3. Bescherming van niet besmette dieren.

Het vaccin bevat de 10 meest voorkomende typen Dichelobacter.

Het vaccin

  • mag gebruikt worden bij schapen vanaf een leeftijd van 3 maanden.
  • eerst een basis vaccinatie uitgevoerd worden: tweevoudige vaccinatie van 1 dosis per dier die na 6 weken herhaald moet worden.
  • Om jaarrond voldoende bescherming van het vaccin te houden is het advies de schapen elke 4 maanden te vaccineren met een enkelvoudige dosis. Uit de praktijk weten we dat na de basisvaccinatie 2x per jaar vaccineren in de meeste koppels voldoende is.

Het is dus mogelijk om vrij te worden van rotkreupel door consequent kreupele dieren door rotkreupel op te ruimen en eventueel de rest van de koppel te beschermen via vaccinatie.

Q-koorts

Q koorts word veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. Runderen, schapen en geiten zijn de belangrijkste dragers van C. burnetii. De aandoening verloopt bij dieren meestal symptoomloos, maar kan vooral bij schapen en geiten abortus veroorzaken. Uitscheiding van de kiem vindt onder ander plaats met de nageboorte, het vruchtwater en via de melk. Coxiella burnetii kan ook bij mensen abortus veroorzaken. Daarom word het afgeraden om als zwangere vrouw assistentie te verlenen bij een schapen of geiten verlossing. De bacterie kan goed overleven buiten het dier, dus ook het uitmesten van stallen of het wassen van kleding gedragen tijdens het lammerseizoen is een risico.

Het is mogelijk om de schapen en geiten te vaccineren tegen Q koorts. Deze vaccinatie is verplicht voor schapen en geitenhouders met een publieke functie. Bijvoorbeeld een zorg of kinderboerderij, maar ook wanneer u een ‘lammetjes’ dag organiseert voor de basisschool uit de buurt.

De wettelijke verplichtingen voor veehouders met een publieke functie zijn als volgt:

  • Elk dier moet de basisvaccinatie, bestaande uit 2 vaccinaties met 3 weken tijd er tussen, gehad hebben.
  • Ook lammeren van 3 maanden oud moeten hun complete basisvaccinatie hebben. Deze basisenting moet uitgevoerd zijn minimaal 3 weken voordat de dieren gedekt worden, verhuizen naar een locatie open voor publiek, zorgboerderij, kinderboerderij of deelnemen aan een keuring.
  • Na de basisvaccinatie moet de jaarlijkse vaccinatie binnen 12 maanden uitgevoerd worden. Als deze termijn verstreken is moeten de dieren een nieuwe basisvaccinatie krijgen.
  • Mannelijke dieren moeten ook gevaccineerd worden.
  • Elke schapen- en geitenhouder is verplicht de Q koorts vaccinatie door te geven in het I&R systeem binnen 7 dagen na de vaccinatie. Dat kunnen wij niet voor u doen.

 

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op