Een spoedgeval is een aandoening waarbij het dier kan overlijden of ernstige complicaties kunnen ontstaan als er niet direct diergeneeskundig wordt ingegrepen.
Voor spoedgevallen is A7 Noord dierenartsen 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Om de dienstbelasting te verlagen is er een samenwerking met Dierenartsenpraktijk de Drait en Dierenartsenpraktijk Giekerk-Hardegarijp-Veenwouden. Het kan dus zijn dat een buurtcollega u en uw dier helpt buiten openingstijden.
Let op! Indien u klant bent bij een andere dierenartsenpraktijk, dient u contact op te nemen met hun eigen dienstdoende dierenarts!
Direct contact opnemen met de kliniek:
- Snel dikker wordende buik en een slomer wordend dier:
- Maagdraaiing (hond): de maag is gedraaid waardoor de maag opzwelt met gas en de bloedvaten beknelt raken. Direct ingrijpen is noodzakelijk om de spanning van de maag te halen en daarmee overlijden te voorkomen. Vaak probeert de hond te braken en komt er niets.
- Bloeding in de buik: het dier (elke diersoort) wordt slomer, kan gaan hijgen, kan minder goed op de poten staan en de slijmvliezen worden bleek.
- Ernstige problemen met ademhalen:
- Vocht in of rondom de longen: het dier gaat sneller ademen, soms met de bek open, de slijmvliezen worden bleek of blauw. Het dier heeft minder kracht en kan bij enige inspanning niet meer op de poten staan.
- Klaplong: vaak na een ongeluk, kan ook enkele dagen tot weken later klachten geven.
- Scheur in het middenrif: ontstaat vaak na een ongeluk (aanrijding of val van grote hoogte) en kan soms na enkele dagen tot weken pas klachten geven.
- Slagaderlijke bloedingen:
- Verwonding waarbij het bloed pulserend uit de wond spuit: druk met de vingers, een theedoek of een verband de wond af of bindt er iets stevig omheen!
- Aderlijke bloedingen:
- Snee in oor: bloedt vaak erg hard en moet zo snel mogelijk gehecht worden. Bindt alvast een theedoek/sjaal/handdoek om de kop om spetteren in de auto zoveel mogelijk te voorkomen.
- Niet kunnen plassen:
- Persen op de urine zonder resultaat (reu/kater): de penis kan verstopt zitten waardoor het (mannelijke) dier zijn urine niet kwijt kan. Door de afvalstoffen die ontstaan in het bloed en de toenemende druk op de blaas is dit een echt spoedgeval!
- Geboorteproblemen:
- Langer dan een half uur continu persen is contact opnemen. Mogelijk zit het jong klem in het bekkenkanaal en is een verlossing of keizersnede noodzakelijk.
- Voortdurend braken en/of diarree:
- Jonge dieren: vanwege het gevaar van uitdroging contact opnemen!
- Volwassen dieren: bij continu braken en/of diarree waarbij het dier zieker wordt.
- Diepe wonden van buik of borst:
- Altijd laten onderzoeken, ook al lijkt er niet veel aan de hand. Onzichtbare schade in de diepte kan leiden tot vervelende complicaties.
- Brandwonden:
- Grote brandwonden waarbij 20-30% van het lichaamsoppervlak is aangetast. Alvast koelen met water (niet te koud!), mag ook met slootwater als dat in de buurt is!
- Vergiftiging:
- Chocola: kan dodelijk zijn voor uw hond of kat.
- Druiven en rozijnen: kunnen dodelijk zijn voor uw hond of kat.
- Overige giftige planten of stoffen: neem, indien mogelijk, de verpakking mee! Wij nemen meestal contact op met het vergiftigingen informatie centrum om een passende therapie toe te passen.
- Acute verlammingen:
- Hernia: plotseling niet meer kunnen bewegen van een of meer lichaamsdelen. Gaat vaak gepaard met hevige pijn. Om schade aan de zenuwen te voorkomen is snel ingrijpen noodzakelijk.
- Toevallen/epileptiforme aanval:
- De aanval duurt langer dan 5 minuten en gaat gepaard met verlies van bewustzijn (u kunt geen contact meer maken met het dier), stuipen, trekken, schuimbekken, urineverlies.
- De ene aanval wordt direct opgevolgd door een andere aanval (clusters) .
- Aanrijding of val van grote hoogte:
- Laat uw huisdier na een aanrijding altijd onderzoeken, ook al lijkt er niets aan de hand!
- Oververhitting:
- Bijvoorbeeld na een verblijf in de auto in de zon. Zo snel mogelijk naar een koele plaats brengen, zo mogelijk afkoelen met water.
- Onderkoeling:
- Het dier warm houden met dekens en kruiken.
- 24 uur niets gegeten (konijn & knaagdier):
- Wanneer een konijn of knaagdier langer dan 24 uur geen voedsel opneemt gaat het maagdarmkanaal stilliggen. De klachten die hierbij ontstaan kunnen lijken op die van een maagdraaiing bij de hond.
- Botbreuken
- Uitpuilen of beschadiging van een oog
- Bek niet kunnen openen
- Hevige pijn
Heeft uw huisdier bovenstaande klachten?
Neem contact met ons op!
Contact opnemen, mogelijk spoed:
- Huidwonden die gehecht moeten worden:
- Bij voorkeur binnen 6 uur laten hechten om wondinfectie te voorkomen.
- Ingeslikt voorwerp:
- Afhankelijk van het voorwerp besluiten we om wel of niet in te grijpen.
- Moeilijk ademhalen:
- Moeite met ademhalen, met of zonder hoesten. Dier kan in paniek zijn, maar eet en drinkt wel.
- Bijtwonden:
- Vanwege infectiegevaar is een snelle behandeling gewenst.
Dezelfde dag of de volgende dag een behandeling nodig:
- Langer dan 2-3 dagen braken en/of diarree
- Langer dan 2-3 dagen kreupel
- Langer dan een dag helemaal niets eten (kat)
- Langer dan 2-3 dagen helemaal niet eten (hond)
- Heftige jeuk
- Niet kunnen ontlasten
- Voor de eerste keer een toeval/epileptiforme aanval gehad van 1-2 minuten