Laboratorium Schaap en Geit

Mest

Mestonderzoek kan bij kleine lammeren met diarree een onderscheid maken tussen bacteriën, virussen of parasieten. Zo weten we of inzetten van een antibiotica nodig en zinvol is. Bij oudere lammeren onderzoeken we de mest op de aanwezigheid van coccidiose of Giardia.

Ook kan mest onderzoek op maagdarm en/of longwormen en leverbot bij volwassen schapen veel informatie geven over het weide seizoen.

 

Bloed

Door bloed af te nemen bij uw schaap of geit en dit te onderzoeken, kunnen we veel ziektes diagnosticeren. Veel van deze onderzoeken voeren we uit in ons eigen laboratorium zodat we snel verder kunnen met een behandeling.  Door tijdig een diagnose te stellen, neemt de kans op succes van de behandeling toe. Denk hierbij aan Calcium, Fosfor of Magnesium bepaling, maar ook bepaling van de opname van biest, van slepende melkziekte of van de spierenzymen bij liggende dieren. Daarnaast kunnen we zelfs een totaal bloed- en ontstekingsbeeld laten uitvoeren. Bij vermoeden van een bloedvergiftiging zetten we het bloed in op een bloedkweek en kunnen eventueel de bacterie bepalen die de veroorzaker is.

Melk

Verkeerde kwartieren of uierontsteking komt zeker ook voor bij uw ooi of geit. Door in de melk te laten onderzoeken welke bacterie de ontsteking veroorzaakt, kunnen we een goed advies geven voor uw bedrijf en het desbetreffende dier. Naast vaststellen van de bacterie, bepalen we ook voor welk antibioticum deze gevoelig is. Een goed en passend advies om zowel het schaap of de geit als uw bedrijf gezond te krijgen en te houden, dat is waar we naar streven!

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op