Gynaecologie

Gynaecologie bij huisdieren, de geneeskunde rondom het vrouwelijke geslachtsapparaat. Als er problemen zijn met de voortplantingsorganen helpen we u graag.  Uiteraard helpen we u ook om gebruik te maken van het gezonde vrouwelijke geslachtsapparaat voor dracht en nieuw leven. Voor een goede begeleiding rondom de dracht van uw huisdier bent u bij ons aan het goede adres. We begeleiden alleen dieren waarmee volgens de wetgeving gefokt mag worden. Bent u in het bezit van een kortsnuitig ras dan zal er eerst een speciaal kortsnuit onderzoek plaatsvinden.

Dektijdstip bepalen

Bij honden kunt u bij ons een progesteron onderzoek laten uitvoeren om het juiste dektijdstip te bepalen. Daarnaast voeren we, indien gewenst, een vaginoscopisch onderzoek uit. Samen met u maken we een plan om uw hond op het juiste moment te laten dekken.

Ook voor drachtbegeleiding bij paarden en pony’s komen onze dierenartsen bij u langs. Met behulp van een rectaal onderzoek en echografie proberen we samen uw merrie drachtig te krijgen.

Kunstmatige inseminatie

Bij grote huisdieren zoals paarden, pony’s en rundvee de normaalste zaak van de wereld. Natuurlijke dekkingen zijn daar nauwelijks meer aan de orde. Bij honden en katten vindt de dekking vrijwel altijd natuurlijk plaats en is dit ook iets waar we naar streven. Is het bij uw hond niet mogelijk om natuurlijk gedekt te worden door een tijdelijk probleem, dan kunt u bij ons een KI laten uitvoeren. Sperma kan worden afgenomen op de kliniek, het wordt bekeken onder de microscoop en vervolgens met een speciale pipet ingebracht bij uw teef. Bevroren sperma kan bij ons NIET worden ingebracht.

LET OP! Dit geldt alleen voor gevallen die volgens de wet houden van dieren geoorloofd zijn!

Vaststellen dracht

Door middel van een echografie kunnen we de dracht vaststellen bij uw dier. Daarnaast kunnen we ook waarnemen of er sprake is van een dracht van meer dan één vrucht. Dit is prettig om te weten aangezien bij sommige huisdieren dit gevolgen kan hebben voor de bevalling. Denk daarbij aan een (geplande) keizersnede.

Verlossing

Vordert de bevalling (partus) niet, dan helpen we uw dier graag met een verlossing. Bij A7 Noord dierenartsen zijn we voorstanders van een natuurlijke bevalling tenzij dit gevaren oplevert voor moeder en/of kind. Is een verlossing niet mogelijk dan gaan we over tot een keizersnede.

Keizersnede

Lukt een natuurlijke bevalling niet, dan zal er ingegrepen moeten worden met een keizersnede. Zowel bij grote huisdieren als bij kleine huisdieren hebben we daar veel ervaring mee. Alle diersoorten kunnen bij ons terecht als er sprake is van een medische indicatie.

Voor honden, katten en cavia’s maken we gebruik van een algehele narcose. Op deze manier kan het dier zonder stress de ingreep ondergaan. Door gebruik te maken van veilige narcose middelen proberen we uiteraard ook voor de ongeboren dieren het risico zo klein mogelijk te houden. Uw dier kan vaak direct na de operatie weer lekker mee naar huis om daar in alle rust haar jongen groot te brengen.

Nestcontrole

Voor controle van het nest en de moeder komen we, indien gewenst, langs aan huis. We bekijken de moeder en de pups na op eventueel onderliggende problemen. Ook kunnen we adviseren rondom bijvoeren en preventieve behandelingen. Kunstmelk, sondes en flesjes, we helpen u graag om de jonge, kwetsbare dieren gezond groot te laten worden.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op