Zwerfhond uit het buitenland adopteren

Er is een toenemende trend in Europa honden te redden en een zwerfhond uit het buitenland te adopteren. Wereldwijd leven honden in erbarmelijke omstandigheden: op straat, in twijfelachtige fokkerijen en zelfs om opgegeten te worden. Dit heeft ertoe geleid dat veel stichtingen verwaarloosde honden zijn gaan redden om geadopteerd te worden in meer diervriendelijke landen. Hoewel het voor deze honden een enorme verbetering van leefomstandigheden is. Moet u zich als toekomstig baasje wel met enkele zaken rekening houden bij import en adoptie van een zwerfhond uit het buitenland.

Zwerfhonden uit het buitenland zijn vaak slecht gesocialiseerd

Veel van deze honden zijn zwerfhonden of werden gehouden in kennels, waardoor ze slecht gesocialiseerd zijn en erg terughoudend kunnen zijn
tegenover mensen. Dat kan leiden tot nerveuze agressie, verlatingsangst en andere gedragsproblemen, zoals weglopen als ze niet aan de lijn
worden uitgelaten.

Gedragstherapeuten voor dieren kunnen nieuwe eigenaren helpen bij de overgang naar een nieuwe thuisomgeving, maar dat vereist tijd en flexibiliteit. Dit soort geredde en geadopteerde honden zijn minder geschikt voor mensen die nog nooit een hond hebben opgevoed, als huisdier in drukke gezinnen of als er jonge kinderen aanwezig zijn.

Pas op voor illegale import

Hoewel de meeste organisaties betrouwbaar zijn en uitstekend reddingswerk verrichten, worden er ook honden illegaal verkocht en geïmporteerd. Valse documenten kunnen leiden tot inbeslagname van de dieren en het kopen van illegale honden houdt het systeem in stand. Er is een grote vraag in vooral Noord-Europese landen naar deze honden wat ervoor zorgt dat een aantal criminelen zich hiermee bezig houden.

Dieren dienen alleen gekocht te worden van een betrouwbare bron. Dierenwelzijnsorganisaties proberen de dieren ook lokaal te herplaatsen. Daarom adviseren wij om de mogelijkheden honden te adopteren die al naar Nederland geïmporteerd zijn door een betrouwbare organisatie. Deze honden hebben ook al een gezondheidscontrole gehad er er is een beeld van het gedrag van de hond.

Risico van insleep van ziekten

Wanneer u zelf een zwerfdier uit het buitenland importeert, loopt u het risico om ziektes me terug te nemen. De Europese regelgeving vereist alleen preventieve maatregelen tegen hondsdolheid (rabiës) en in sommige Europese landen ook tegen de vossenlintworm. Beide infecties zijn een groot risico voor de volksgezondheid.

Er zijn echter diverse andere parasieten die niet aanwezig zijn in Nederland, maar wel bij buitenlandse honden. Bij import kunnen deze
parasieten langdurige gezondheidsproblemen veroorzaken bij mens en dier. Het is daarom essentieel dat importhonden goed onderzocht worden door een dierenarts. Er moet rekening mee gehouden worden dat importhonden infecties kunnen meedragen zonder dat ze ziektesymptomen vertonen. Uiteindelijk kunnen er zich op lange termijn dan, potentieel levensbedreigende, aandoeningen ontwikkelen.

Daarom dient van importhonden vóór en kort na aankomst, en 6-12 maanden later, het bloed getest te worden op exotische infecties. Deze tests zijn duur en een positieve bevinding kan leiden tot levenslang testen en behandelen zonder garantie op herstel.

Risico van exotische teken

Naast ziektekiemen, kunnen importhonden exotische teken bij zich hebben, zoals Rhipicephalus sanguineus, die een woning kunnen besmetten en soms ziekteverwekkers kunnen overdragen. Naast een zorgvuldige tekenbehandeling moeten de dieren bij aankomst gecontroleerd worden op teken. Zelfs dan is er geen garantie dat er geen teken meer aanwezig zijn en daarom is continue waakzaamheid vereist.

Wat u kunt doen tegen hondenleed in het buitenland

De tijd, de kosten en het risico op ziekten, moeten zorgvuldig overwogen worden bij de adoptie van een buitenlandse zwerfhond. Er zijn andere mogelijkheden om iets te doen aan de benarde situatie van zwerfdieren en hun toestand te verbeteren:

  • Ondersteun buitenlandse organisaties die de levensomstandigheden van de honden ter plekke verbeteren.
  • Help organisaties die de bevolking in andere landen helpen bij het verbeteren van de houding ten opzichte van honden en hun omstandigheden.
  • Geef aandacht aan sociale media campagnes om bewustwording te creëren over de slechte toestand van honden in veel landen.
  • Steun organisaties die honden lokaal herplaatsen, dit zal de omstandigheden voor de honden verbeteren en tegelijk de verspreiding van ziekten naar andere landen voorkomen.

Bron: ESCCAP.eu European Scientific Councel Companion Animal Parasites

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op