Worm management bij de alpaca

Alpaca’s en lama’s hebben hier (in Europa) veel meer last van wormen en bouwen nauwelijks weerstand  op omdat ze niet aangepast zijn aan het leven hier; In Zuid Amerika grazen ze onder veel extensievere voorwaarden en het klimaat daar is niet ideaal voor overleven van de parasiet op de weiden.

Klachten bij wormen kunnen heel uit een lopen. Bloedarmoede komt het meest voor, maar is niet makkelijk te onderkennen. Ze hebben daarbij vaak normale mest en maar heel enkel diarree. In sommige gevallen zien we ook koliek (buikpijn) verschijnselen. Ook bij dieren die mager blijven ondanks goede voeding en tanden moet u denken aan wormbesmetting. In groepsverband moet u altijd opletten bij stress door verplaatsing of plaatsing in een nieuwe groep.

We zien vaak een alpaca met symptomen maar neem een wormbesmetting altijd op als kudde probleem. U kunt veel doen aan weide management. Mest weg halen elke dag of om de dag, niet te grote groepen en houdt de weersomstandigheden in de gaten. Hoe warmer, hoe sneller dat de wormdruk stijgt.

Mest onderzoek op regelmatig basis op individueel niveau is de basis van een goed worm beleid. Advies hierin is minstens 2 keer per jaar (lente en herfst) en bij zieke dieren of vermagering zelfs vaker. Wij kunnen u helpen om een ontwormbeleid te maken op maat van uw bedrijf. Neem hiervoor contact op met de praktijk.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op