Voortplanting konijn

Geslachtsrijp

Vanaf het moment dat konijnen vier tot vijf maanden oud zijn, kunnen ze geslachtsrijp worden, soms zelfs nog eerder. Dit is afhankelijk van het ras. Kleine rassen zijn eerder geslachtsrijp dan grote. Ook is de voedster ongeveer een maand eerder geslachtsrijp dan de ram.

Cyclus

De geslachtscyclus van een konijn wordt beïnvloed door de temperatuur en de lengte van de dagen. In het vroege voorjaar komt de cyclus op gang, vanaf dat moment, februari-maart, kan een voedster gedekt worden. Als de voedster een binnenkonijn is, is de cyclus vaak in de war en kan het zijn dat de cyclus niet meer afhankelijk is van het weer en de lengte van de dagen; het konijn is dan het hele jaar door vruchtbaar.

Dektijdstip

De voedster moet in goede conditie zijn. Ze moet voldoende tepels hebben (minimaal 8), een gezond gewicht hebben en een goed karakter. Een voedster mag niet te dik zijn voor de dekking. Je kunt beter niet met nerveuze of schuwe dieren fokken. De kans is dan namelijk groot dat de jongen dit gedrag van de ouders meekrijgen. Verder moet je ook zoveel mogelijk uitsluiten dat de ouders erfelijke ziekten of gebreken meedragen. De ram mag nooit groter zijn dan de voedster. Laat je konijn niet voor de leeftijd van 9 maanden dekken. Voor deze tijd is ze namelijk zelf nog niet volgroeid en heeft ze al haar energie en voedingsstoffen zelf nodig. Als ze te jong een nest krijgt kan haar gezondheid daar ernstig onder lijden.

Dekking

Breng als je er zeker van bent dat je konijnen in goede gezondheid en conditie verkeren de voedster naar het hok van de ram. Dit is omdat de voedster haar eigen hok als territorium zal verdedigen. De konijnen zullen eerst wat rond hupsen in het hok en daarna zal de dekking volgen. De ram bijt hierbij in de nek van de voedster, dit is normaal. Bij konijnen is één dekking meestal genoeg om het konijn drachtig te maken. Konijnen ovuleren pas 10 uur na de dekking; dit betekent dat de eisprong pas plaatsvindt als de voedster is gedekt.

Dracht

De dracht duurt 29-33 dagen. Enkele dagen voor de bevalling maakt de voedster een nest van stro en/of houtkrullen en wol van haar eigen vacht. Konijnen worden snel achter elkaar geboren. De moeder likt ze schoon en eet de nageboorte op. Konijnenjongen hebben geen haar, geen tanden en de oogjes zijn dicht bij de geboorte. Deze gaan pas na 10 dagen open. Een voedster zorgt maar 2 keer per dag voor haar jongen, dit is heel normaal gedrag en niets om je zorgen over te maken.

Spenen

Na ongeveer drie weken verlaten de jongen het nest om vast voedsel en water op te nemen. Vanaf ongeveer zes weken kunnen de jongen bij de moeder vandaan gehaald worden.

 

Tips voor het fokken van konijnen

  • Zorg voor een rustige plek voor de moeder om te werpen.
  • Zorg dat je de week voor de bevalling het konijnenhok nog goed schoonmaakt
  • Zorg dat de moeder wat fijn nestmateriaal heeft of genoeg bodembedekking om een nest te bouwen.
  • Leg de jongen eventueel in een muts, zodat ze niet zo gemakkelijk uit het warme nest kruipen.
  • Zorg dat je een goede weegschaal (liefst digitaal!) hebt waarop je elke dag de jongen kunt wegen.

 

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op

Vaccinaties online inplannen

 

Uw hond, kat, konijn of fret laten vaccineren? Maak snel een eenvoudig online een afspraak!

Voor zowel onze vestiging in Drachten als Burgum kunt u een afspraak maken.

 

Online agenda