Vaccineren alpaca tegen clostridium

Clostridium

Er zijn veel verschillende soorten Clostridium infecties, maar vrijwel allemaal kennen ze een zeer snel verloop met de dood als gevolg. Infecties met botulisme (Clostridium botulinum) en tetanus (Clostridium tetani) kennen een wat langzamer verloop.

Het Bloed is een aandoening die met name bij opgroeiende dieren problemen veroorzaakt. De aandoening wordt veroorzaakt door een bacterie, ‘Clostridium perfringens’, type D. Deze bacterie komt als normale darmbewoner en kan zich explosief vermenigvuldigen als het in de darmen opeens grotere hoeveelheden eiwit of koolhydraten aangeboden krijgt. Dit kan gebeuren als jonge dieren in een verse, goed bemeste weide met veel jong gras komen. De gifstoffen die vrij komen omdat de bacterie zo explosief groeit komen direct in het bloed en kunnen daar binnen een paar uur zoveel schade aan richten dat het binnen enkele uren en zonder verdere verschijnselen doodgaat.

Hoe zit dit er dan uit?

Als je je alpaca nog levend vindt zijn ze vaak al zeer sloom, kunnen dan niet of nauwelijks meer staan of vertonen afwijkende gedrag als rondjes draaien of fietsen. Meestal vinden we ze helaas dood in de weide. Deze dieren zijn vaak al opgeblazen, liggen meestal gestrekt op hun zij en hebben soms erg bloederige diarree achter zich liggen.

Hoe behandel ik de ziekte?

Behandeling komt eigenlijk altijd te laat, maar in theorie kunnen antibiotica (penicillines) de bacterie doden. Omdat dieren echter ziek zijn van de gifstoffen en je daar niks tegen kan doen is therapie vaak zeer teleurstellend.

Er bestaan verschillende goede vaccinaties om Clostridium te voorkomen. Er zitten  verschillende types Clostridium in het vaccin, waaronder tetani, botulisme, perfringens type D en A. Omdat jonge dieren het meeste risico lopen is het verstandig om ze de antistoffen al via de biest te laten opnemen. Daarom adviseren wij de hoog drachtige merries te vaccineren zodat zij optimale antistoffen produceren om over te dragen aan de cria. Daarnaast kunnen we ook daarna jonge dieren zelf vaccineren.

Als u graag meer informatie wilt over welk vaccinatie schema het best bij uw koppel best, neem contact op met de praktijk .

 

Overige vaccinaties

Vaccinaties tegen Blauwtong virus worden gedaan bij dieren die internationaal worden verhandeld. Dit vaccin is echter niet standaard in de praktijk aanwezig.

Daarnaast bestaat er vaccin tegen e. coli en virale diarree bij andere herkauwers die bij hoog drachtige dieren zou gegeven kunnen.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op