Vaccineren alpaca tegen clostridium

Clostridium vaccinatie

Er zijn veel verschillende soorten Clostridium-infecties, maar vrijwel allemaal kennen ze een zeer snel verloop met de dood als gevolg. Infecties met botulisme (Clostridium botulinum) en tetanus (Clostridium tetani) kennen een wat langzamer verloop.

Bloedvergiftiging is een aandoening die met name bij opgroeiende dieren problemen veroorzaakt. De aandoening wordt veroorzaakt door een bacterie, ‘Clostridium perfringens’, type D. Deze bacterie fungeert als normale darmbewoner en kan zich explosief vermenigvuldigen als het in de darmen opeens grotere hoeveelheden eiwit of koolhydraten aangeboden krijgt. Dit kan gebeuren als drachtige dieren grazen in een vers begraasde weide met veel jong gras. De gifstoffen die vrijkomen omdat de bacterie zo explosief groeit, komen direct in het bloed en kunnen daar binnen enkele uren zoveel schade aanrichten dat het dier binnen enkele uren zonder verdere verschijnselen overlijdt.

Hoe herken ik clostridium-infecties?

Als uw alpaca nog in leven is, is het dier vaak al zeer sloom, kan niet of nauwelijks meer staan, of vertoont afwijkend gedrag zoals rondjes draaien of liggen spartelen. Meestal vinden we ze helaas dood in de weide. Deze dieren zijn vaak al opgeblazen, liggen meestal gestrekt op hun zij, en hebben soms erg bloederige diarree achter zich liggen.

Clostridium-infecties behandelen

Behandeling komt meestal te laat, maar in theorie kunnen antibiotica (penicillines) de bacterie doden. Omdat dieren echter ziek zijn door de gifstoffen en men daar niets tegen kan doen, is therapie vaak teleurstellend.

Er bestaan verschillende effectieve vaccinaties om Clostridium te voorkomen. Het vaccin bevat verschillende types Clostridium, waaronder tetani, botulisme, perfringens type D en A. Omdat jonge dieren het meeste risico lopen, is het verstandig om drachtige merries te vaccineren, zodat zij optimale antistoffen produceren om over te dragen aan de cria. Daarnaast kunnen jonge dieren zelf worden gevaccineerd.

Als u graag meer informatie wilt over welk vaccinatieschema het beste bij uw koppel past, neem dan contact op met de praktijk.

Overige vaccinaties

Vaccinaties tegen het Blauwtongvirus worden toegediend bij dieren die internationaal worden verhandeld. Dit vaccin is echter niet standaard in de praktijk aanwezig.

Daarnaast bestaat er een vaccin tegen e. coli en virale diarree bij andere herkauwers dat bij drachtige dieren kan worden gegeven. Echter is dit niet onderzocht bij alpaca’s om te bepalen of het voldoende bescherming biedt.

Contact opnemen

Vragen over de gezondheid van uw alpaca?

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op