Traag werkende schildklier bij de hond

Een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) komt bij de hond met een zekere regelmaat voor. Vier tot 16 duizend honden in Nederland hebben last van deze aandoening.

De werking van de schildklier kan gemeten worden door middel van een bloedonderzoek. Dit bloedonderzoek is helaas niet volledig betrouwbaar. Om de diagnose te kunnen stellen moet een hond voldoen aan 4 voorwaarden (zie onder). Het hele plaatje moet kloppen.

Symptomen

Honden met een traag werkende schildklier zijn sloom en lopen stijf. Ze gaan graag op een warm plekje liggen slapen. Hoewel de eetlust gelijk blijft, komt de hond aan. Honden kunnen kaal worden, hebben vaak een verdikte huid. Er is geen sprake van jeuk. Teven met hypothyreoïdie worden niet loops. De hond heeft een trage hartslag.

Sommige honden met een traag werkende schildklier hebben diarree, krijgen vergrote melkklieren en kunnen melk gaan geven. Ook krijgen sommige honden een dunne vacht, donkere plekken in de huid, en kan de huid gaan ontsteken en vettig worden. Bij enkele honden raken de zenuwen bekneld, wat zich kan uiten in kreupelheid, een scheve kopstand of verlamde aangezichtsspieren.

Als de problemen van uw hond niet in bovenstaand lijstje staan en /of uw hond drinkt en plast veel, dan heeft uw hond waarschijnlijk geen schildklierprobleem.

Diagnose

Ook bij veel andere ziektes zijn er minder schildklierhormonen in het bloed te vinden. Het vinden van een (extreem) laag T4 (schildklierhormoon) bij bloedonderzoek is dus geen bewijs voor een schildklierprobleem. We meten ook het TSH (schildklier stimulerend hormoon). Deze waarde is verhoogd bij een te traag werkende schildklier.

Om de diagnose te stellen moeten alle 4 onderstaande beweringen kloppen:

  • Uw hond heeft een of meerdere klachten uit bovenstaande opsomming.
  • Uw hond heeft geen andere ziekteverschijnselen (bijvoorbeeld veel drinken en plassen).
  • De T4 (schildklierhormoon) is sterk verlaagd (minder dan 10).
  • De TSH is gestegen (meer dan 0,6).

Als alle 4 beweringen juist zijn, kan gestart worden met een behandeling. De sloomheidsklachten moeten binnen twee weken verdwijnen. De huidklachten hebben langer nodig om volledig te herstellen (1-4 maanden). Het gewicht zal zich geleidelijk weer normaliseren.

Behandeling

Een traag werkende schildklier kan worden behandeld met schildklierhormonen. Deze hormonen moeten levenslang worden gegeven. Ze zijn verkrijgbaar onder de namen L-thyroxine, Forthyron® en Thyroxal®. De behandeling moet op basis van het klinische beeld worden bijgesteld. Ook wordt aangeraden om met bloedonderzoek (4-8 weken na starten de behandeling) de juiste dosering van de medicijnen te zoeken.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op