Nierfalen bij de kat

De nieren spelen een zeer belangrijke rol in het lichaam. Ze zorgen onder andere voor de regulering van de vochtbalans in het lichaam. Dit bekent dat de nieren bepalen hoeveel een kat plast en dus ook hoeveel een kat drinkt. Een kat die veel plast, zal ook veel drinken om de vochtbalans op peil te houden. Veel plassen en dus veel drinken kan een aanwijzing zijn dat de kat problemen heeft met zijn of haar nieren! Daarnaast filteren de nieren het bloed. Hierdoor worden afvalstoffen uit het bloed verwijderd en via de urine uitgescheiden. Door dit filtratie systeem van de nieren blijven belangrijke stoffen in de juiste hoeveelheid in het bloed.

De nieren hebben een grote reservecapaciteit, waardoor de taken nog goed uitgevoerd kunnen worden als een deel van de nieren beschadigd raakt. Echter, als meer dan 70% van de nieren kapot gaat, kunnen de nieren niet goed meer functioneren en kunnen er symptomen optreden van nierfalen. Nierproblemen, ook wel nierfalen genoemd, komen zeer vaak bij de kat voor. Met name bij oudere katten zien we zeer vaak nierproblemen.

Drie categorieën nierfalen:

  • Pre-renaal nierfalen. Hierbij krijgen de nieren onvoldoende bloedtoevoer. Dit zien we bijvoorbeeld bij uitdroging en hartfalen.
  • Renaal nierfalen: Hierbij zijn de nieren zelf beschadigd geraakt, ofwel chronisch ofwel acuut.
  • Post-renaal nierfalen. Hierbij is de urineafvoer gestopt, bij katers meestal door blaasgruis.

De belangrijkste nieraandoeningen bij de kat zijn:

  • Chronische nierfalen
  • Acuut nierfalen

De behandelmogelijkheden en prognose hangt af van het stadium van het nierfalen en het soort nierfalen.

Goed lichamelijk en laboratorium onderzoek is essentieel. Dit ook omdat zuiver en alleen gestegen bloedwaarden niet altijd veroorzaakt worden door nierproblemen. Onderzoeken die essentieel zijn: een goed urineonderzoek, een bloedonderzoek, een kweek van de urine (zeker poezen hebben vaak een bacteriële infectie) en eventueel echografie en weefselonderzoek.

Behandeling van een nierprobleem bestaat uit een aangepaste voeding welke de nieren ontziet, bloeddrukverlagers (bij hoge bloeddruk), antibiotica (bij een infectie), EPO (erythropoëtine) bij ernstige bloedarmoede, supplementen (kalium, calcitriol) en soms medicatie zoals Fortekor of Semintra.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op