Nematodirus of voorjaarsworm

Nematodirus, of de ‘voorjaarsworm’, kan voor jaarlijks terugkerende problemenzorgen terwijl andere bedrijven er nog nooit last van gehad hebben. Er zijn verschillen tussen deze voorjaarsworm en de andere maagdarmwormen en daardoor verschilt de aanpak van die van bijvoorbeeld de rode lebmaagworm.

Eieren van Nematodirus overwinteren op het land, in het voorjaar (april/mei/juni), zodra de temperatuur stijgt, start de ontwikkeling van de overwinterende eieren. Hierdoor kan de weidebesmetting ineens erg stijgen.

De eieren van Nematodirus wormen kunnen wel 12 maanden aanwezig blijven op het land. Wanneer u vorig weideseizoen problemen hebt gehad met Nematodirus is het dus verstandig om het nieuwe weideseizoen op een ander perceel te beginnen.

Verschijnselen

Geeft bij lammeren vaak vroeg in het voorjaar waterdunne diarree, dorst en sterke groeivertraging. Bij de eerste verschijnselen is het mestmonster vaak negatief, want de ei uitscheiding komt pas later. Mestonderzoek is toch wel degelijk nuttig omdat hiermee een eventuele coccidiose besmetting met vergelijkbare symptomen uitgesloten kan worden.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op