Mineralen bijvoeren aan rundvee, schapen en paarden

Wat zijn mineralen en wat doen ze voor runderen, schapen en paarden?

Alle dieren hebben belang bij een hele reeks verschillende mineralen om in goede gezondheid te blijven. Mineralen zijn belangrijk voor tal van functies, zoals het behouden van gezonde botten, de overdracht van signalen in het zenuwstelsel, als onderdeel van enzymen en als elektrolyten in het bloed.

Het belang van mineralen kan niet worden onderschat. Voor rundvee, schapen en paarden zorgen de juiste hoeveelheden mineralen voor een optimale gezondheid, groei en productiviteit. Een tekort aan essentiële mineralen kan leiden tot gezondheidsproblemen en verminderde prestaties.

Specifieke mineralen en hun voordelen

Calcium en Fosfor: Belangrijk voor botgezondheid en groei.
Magnesium: Essentieel voor spier- en zenuwfuncties
Selenium en Vitamine E: Essentieel voor spiergezondheid en immuniteit. Selenium werkt ook als antioxidant en helpt bij het opbouwen van weerstand tegen wormen​
Zink en Koper Ondersteunen huid- en vachtgezondheid. Zink is ook cruciaal voor groei, voortplanting en het immuunsysteem

Een tekort aan mineralen kan resulteren in:

  • Slechte groei
  • Zwakke botten
  • Voortplantingsproblemen
  • Verminderde weerstand
  • Slechte huid- en vachtconditie

Mineralen in ruwvoer en vers gras

Bemesting heeft een groot effect op de mineralen die in het gras aanwezig zijn en daarmee ook op de gezondheid van de dieren die erop grazen. Minder bemesten betekent dat er minder mineralen in het gras van uw koeien, schapen of paarden terecht komt. Door het grasland goed te beheren, zorgt u ervoor dat uw dieren toegang hebben tot voedzaam gras, maar aanvullende mineralen blijven noodzakelijk.

Bijvoeren van mineralen

Ook met bemesting kunnen er tekorten zijn in de voeding van uw dieren, dus zelf actie ondernemen in de mineralenvoorziening is een must! Ruwvoer en vers gras bevatten vaak niet alle benodigde hoeveelheden mineralen die uw dieren nodig hebben voor een optimale gezondheid. Hieronder drie voorbeelden van veelvoorkomende situaties waarin tekorten ontstaan:

Rundvee

Bij rundvee, met name jongvee dat in de zomer lang weidt, is het belangrijk om te zorgen voor een adequate mineralenvoorziening. Omdat deze dieren geen krachtvoer en dus geen mineralen toegediend krijgen tijdens het weiden, kunnen ze te maken krijgen met tekorten. We adviseren in dit geval vaak om mineralenbolussen toe te dienen voordat de kalveren de wei in gaan.

Schapen

Schapen krijgen over het algemeen weinig bijgevoederd in de zomer en hebben dus vrijwel altijd een tekort aan mineralen. Likemmers en bolussen kunnen hier ondersteuning bieden. Voor de juiste aanpak kunt u advies vragen bij uw dierenarts​

Paarden

Staat uw paard in de zomer op de wei en/of volop ruwvoer krijgt hij geen of weinig krachtvoer (minder dan 2 kg per dag)? Dan is een passend supplement met de juiste aanvullende mineralen noodzakelijk. Het aanbod is groot en niet alle supplementen zijn geschikt of van de juiste kwaliteit. U kunt bij ons terecht voor gespecialiseerd voedingsadvies van hiervoor geschoolde dierenartsen.

Zorg voor de gezondheid van uw dieren met de juiste mineralenvoorziening!

Bij A7 Noord dierenartsen staan we klaar om u te helpen bij het kiezen van de juiste mineralensupplementen voor uw dieren. Neem contact met ons op voor een consult of voedingsadvies. Onze deskundige dierenartsen en voedingsadviseurs helpen u graag verder. Neem contact met ons op door te bellen met 0512 30 14 44.

Bestel eenvoudig in onze webshop

Producten aanbevolen door onze dierenartsen

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op