Lintworm bij de hond en kat

Vaak wordt gedacht dat je van een lintworm afvalt. De meest voorkomende symptoom is echter jeuk aan de anus (sleetje rijden). De meeste dieren hebben geen andere klachten. Alleen als een dier zeer veel lintwormen heeft, zien we soms lichte buikpijn of diarree. Afvallen of een darmafsluiting is een zeldzaamheid.

De kop van een lintworm hecht zich met zuignappen en haken aan de binnenkant van de darm (dit geeft nauwelijks schade). De rest van de lintworm bestaat uit segmenten. Het laatste segmentje, aan de staart van de lintworm, laat los en verlaat de darmen. Zo’n segment wordt proglottide genoemd en bevat 10.000-den microscopisch kleine lintworm-eitjes. Als deze proglottide openknapt, kunnen de  eitjes zich verspreiden.

Lintworm via vlooien

De meest voorkomende lintworm bij de hond en kat is Dipylidium Caninum. De hond of kat besmet zich door het doorslikken van een besmette vlo. Deze lintworm komt ook bij de mens voor (vooral kinderen).

Een worm wordt in 3 weken volwassen en is dan 20 tot 80 cm lang. De worm laat dan de eerste proglottiden los (zie boven) die uit zichzelf via de anus naar buiten kruipen. Dit geeft vaak jeukklachten. Deze lintworm is niet gevaarlijk.

Lintwormen via kleine knaagdieren

Andere lintwormen worden overgebracht door het eten van muizen, ratten, konijnen, hazen, onverhit vlees en/of organen. Er zijn veel soorten lintwormen die op deze manier worden overgebracht. Ze kunnen zeer klein zijn (1,2 mm) maar ook heel groot (tot 5 meter).

De proglottiden van deze lintwormen bewegen meestal niet en verlaten samen met de ontlasting het lichaam. Een aantal van deze lintwormen kan gevaarlijk zijn voor de mens. Lees meer daarover hier.

Symptomen

Honden en katten met lintwormen hebben meestal geen problemen anders dan jeuk aan de anus. Bij ernstige infecties kan buikpijn, geringe diarree en afvallen voorkomen.

Behandeling

We behandelen lintwormen met speciale ontwormingsmiddelen. De dieren moeten ook behandeld worden tegen vlooien.

Preventie

  • Zorg voor een goede vlooienbestrijding
  • Ongediertebestrijding
  • Vlees of organen moeten gekookt worden of minimaal 3 dagen bij -20°C ingevroren.
  • We raden aan om in gebieden waar Echinococcus (vossenlintworm) voorkomt honden en katten elke 4-6 weken te ontwormen met een middel tegen lintwormen. Lees meer over de vossenlintworm hier.

 

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op