Kalveren voeren en diarree

Grofweg zijn er vier oorzaken voor diarree bij kalveren: viraal, bacterieel, parasitair of voeding gerelateerd. De laatste is nog altijd de meest voorkomende oorzaak. Controleer af en toe of er nog in de juiste verhoudingen en aan de juiste temperatuur melk wordt gevoerd. Daarnaast is het belangrijk om de melkemmers na elke melkgift schoon te maken, hier vormt zich anders de ideale voedingsbodem voor bacteriegroei!

Met de kalverhygiëne check kan op een eenvoudige en snelle manier gecontroleerd worden hoe het ervoor staat met de (niet zichtbare) hygiëne in de omgeving van de jongste en meest kwetsbare kalfjes.

Diarree voorkomen met de juiste voeding

Te allen tijde is de boodschap: voorkomen is beter dan genezen, maar wanneer een kalf dan toch diarree krijgt, dient het verzorgd te worden. Sla geen melkbeurten over! Een kalf heeft de energie en voedingsstoffen die in de melk zitten nodig. Geef eventueel een kleinere hoeveelheid of verdeel het aantal liters over meerdere beurten. Geef daarnaast elektrolyten om de uitdroging te herstellen. Elektrolyten zorgen ervoor dat er meer vocht vanuit de darmen opgenomen wordt, maar het kalf moet wel meer vocht op kúnnen nemen. Deze elektrolyten moeten dus naast de melkgift gegeven worden.

In Probidiar zit naast elektrolyten ook vitamines en pro- en prebiotica die de darmflora herstellen en de darmwand beschermen. Ideaal om deze kwetsbare kalfjes te geven zodat de darm weer optimaal kan herstellen.

Pensontwikkeling met vast voer

Vanaf het spenen is het kalf volledig afhankelijk van de voedingsstoffen uit ruwvoer en krachtvoer. Daarom moet de pens voor het speenmoment voldoende geprikkeld worden zodat de penspapillen en de penswand zich gaan ontwikkelen. Te zure producten zoals kuil kan deze pens in ontwikkeling nog niet aan. Een smakelijke brok stimuleren de groei van bacteriën die de penspapillen doen ontwikkelen. Daarnaast zijn structuurrijke producten nodig om de pensplooien in de penswand te laten werken zoals hooi en luzerne. Naast brok en ruwvoer moet een kalf te allen tijde toegang hebben tot vers drink water tussen de melkgiften door.

In onderstaande foto’s is te zien dat een dieet van enkel melk een slecht ontwikkelde pens tot gevolg heeft. Het kalf dat naast melk ook brok heeft gekregen, heeft de best ontwikkelde pens.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op