Herfst: gevaren tijdens uitlaten

De bladeren vallen van de bomen, de wind waait stormachtig om onze oren, de dagen worden korter en  de nachten langer. Tijd om lekker met de hond naar het bos te gaan om door de bladeren te rennen en met de kinderen op zoek te gaan naar kastanjes, gekleurde bladeren en mooie paddenstoelen. Aan het einde van de wandeling thuis komen met een frisse neus, de haren in de war en bijkomen met een warme kop thee: het is herfst!

Helaas niet geheel zonder gevaren voor onze trouwe viervoeters. Er zijn namelijk nogal wat honden die dol zijn op al die leuke speeltjes en snoepjes die van de bomen vallen. Het apporteren van kastanjes, dennenappels en eikels is namelijk super leuk. Het bos lijkt wel een pretpark voor honden, maar in dit pretpark loert helaas gevaar!

In eikels zitten grote hoeveelheden looizuur (tannine). Wanneer een hond deze stof in grote hoeveelheden binnenkrijgt door het eten van of kauwen op eikels wordt hij/zij ziek. De hond krijgt buikpijn, diarree en kan gaan braken. De nieren kunnen kapot gaan waardoor nierfalen kan ontstaan en het dier kan overlijden. Goed oppassen dus! Ook voor paarden en schapen zijn eikels schadelijk.

Kastanjes en dennenappels zijn niet giftig maar worden, net als eikels, tijdens het spel wel vaak ingeslikt. Ze kunnen zo verstopping in de darm veroorzaken en klem komen te zitten. Het dier wordt dan acuut erg ziek, gaat braken en voelt zich ellendig. De enige manier om dit probleem op te lossen is door middel van een operatie.

Kortom ons advies: geniet van de herfst, maar let op wanneer uw hond gaat spelen met dennenappels, kastanjes of eikels!

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op