Grasaren bij de hond

Rent uw hond ook zo graag door het hoge gras? Als baasje geniet je extra van je hond als hij of zij lekker kan rondstruinen. Echter zit er wel een nadeel aan dat hoge gras. Er kunnen namelijk grasaren loskomen van de stengels.

Wat is een grasaar?

Grasaren worden ook wel kruipertjes (Latijnse naam: Hordeum murinum) genoemd. Het is een grassoort met aan het uiteinde van de stengel een harde pluim met weerhaakjes.

In de zomermaanden bloeit deze grassoort volop. Echter in de herfst en winter kunnen grasaren ook nog problemen veroorzaken.

De weerhaakjes op de aren zorgen ervoor dat ze vast blijven zitten in de vacht of op de huid. Ze ‘kruipen’ als het ware verder, bijvoorbeeld de huid in. Dit kan hele vervelende ontstekingen geven. Meestal zien we deze ontstekingen tussen de tenen of hoger in de poot, zoals de foto hiernaast. Soms komen de grasaren er op een andere plek in de huid vanzelf weer uit, soms moeten we gaan zoeken naar de grasaar door middel van een operatie.

Niezen

Niest uw hond plotseling na een lekkere wandeling door het hoge gras? Denk dan aan een grasaar. Door het snuffelen en struinen door het hoge gras kunnen deze kruipers ook in de neus terecht komen. Soms kan de dierenarts de grasaar nog net uit de neus verwijderen met een tang, maar vaak zit hij al dieper en de enige manier om dan de grasaar te verwijderen is door middel van een rhinoscopie (hiermee wordt de grasaar opgespoord met een kleine camera).

Oor

Heeft uw hond acuut last van zijn oor na het wandelen? Dan kan het zijn dat een grasaar in het oor is gekomen. Kijk goed in de oorschelp of daar iets zit en probeer het eruit te halen. Soms zit de grasaar te diep en moet deze bij de dierenarts worden verwijderd.

Voorkomen

Controleer na elke wandeling de vacht en de huid van uw hond. Vooral tussen de tenen en rondom de kop. Bij halflang en langharige honden is dit extra belangrijk omdat de grasaren makkelijker aan de haren blijven hangen.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op