FIV (kattenaids)

FIV staat voor Feline Immunodeficiency Virus. Het virus is goed te vergelijken met HIV, de humane variant die (bij de mens) AIDS veroorzaakt.

Hoewel HIV en FIV erg op elkaar lijken, kan je als mens niet ziek worden van FIV en als kat niet van HIV.

Kattenaids is besmettelijk voor andere katten. FIV wordt voornamelijk overdragen bij het vechten. Ongecastreerde katers vechten meer en hebben dus een verhoogd risico op het krijgen van dit virus.

FIV wordt (net als HIV bij de mens)  overgedragen bij seksueel contact, door vieze naalden en bloedtransfusies. In tegenstelling tot de mens wordt FIV meestal niet overgedragen van moederkat op kitten.

Symptomen

FIV heeft geen specifieke symptomen.
Katten die besmet zijn met FIV kunnen een verminderde weerstand en kanker krijgen. In eerste instantie (2-6 maanden na infectie) heeft het dier vage klachten: sloom, slechte vacht, koorts, vergrote lymfeknopen. Vervolgens kan een periode volgen waarin de katten geen symptomen laten zien, dit kan wel 5 jaar duren. Uiteindelijk worden ze toch ziek en krijgen allerlei klachten die te maken hebben met een verminderde weerstand, vergelijkbaar bij de mens. De prognose is bij een kat met FIV beter dan bij een kat met FeLV.

De meest voorkomende kanker veroorzaakt door FIV is maligne lymfoom/leukemie.

Diagnose

Een besmetting met FIV stellen we vast met behulp van een bloedtest.
De tijd tussen besmetting en een positieve test varieert sterk. Veiligheidshalve houden we 2 maanden aan.

Kittens, jonger dan 6 maanden, kunnen antilichamen van hun moeder hebben meegekregen. Bij een positieve test moet de test na 2 maanden worden herhaald.

Net als bij FeLV geldt dat een negatieve uitslag een zeer betrouwbare is, echter een positieve uitslag moet in een laboratorium bevestigd worden.

Wat te doen bij een positieve FIV test?

  • Behandel de ziekteverschijnselen (indien mogelijk).
  • Neem geen nieuwe katten in huis.
  • Zorg voor een goede weerstand (vaccinatie, goed eten) en zorg ervoor dat uw kat goed gevaccineerd is.
  • Houdt uw kat binnen. Op die manier is de kans kleiner dat hij een besmettelijke ziekte tegenkomt. Ook kan uw kat geen andere katten besmetten.
  • Als uw kat in huis vecht met andere katten is afzondering of euthanasie aan te raden.

Er is geen therapie voor FIV. Er kan wel geprobeerd worden de infecties door de verminderde afweer tegen te gaan met ontstekingsremmers en antibiotica.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op