Diarree hond/kat

Een kat of een hond heeft normaal 1 tot 2 maal per dag goed gevormde ontlasting.
Als er sprake is van dunne of brijachtige ontlasting, spreekt een dierenarts van diarree.

Soorten

Er zijn twee soorten ‘diarree’, afhankelijk van welk deel van de darmen ontstoken is.

Dunne-darmdiarree

De hond/kat heeft soms ook braakklachten, vermagert, heeft echt last van z’n buik en laat veel winden. De hond kan de ontlasting op zich nog wel goed ophouden.

Dikke-darmdiarree

De hond/kat doet niet ziek aan, vermagert niet, maar moet veel vaker z’n ontlasting kwijt en perst veel na. De diarree is vaak gemengd met slijm en vers bloed.

Acute diarree bij een gezonde hond/kat

Acute diarree kan worden veroorzaakt door:

  • Voerwisseling
  • Parasieten (wormen, Giardia)
  • Ontworming
  • Bedorven voedsel en vies water
  • Virussen (o.a. corona)

Meestal is de hond/kat zo gezond, dat hij de diarree op eigen kracht te boven komt. Het is een kwestie van uitzieken. U hoeft dan niet naar de dierenarts.
Geef uw hond/kat licht verteerbaar voer, laat de hond iets vaker uit, verschoon de kattenbak regelmatig en zorg dat er voldoende drinken voorhanden is.
Als uw hond/kat zieker wordt, of als de klachten na een aantal dagen niet verminderen, is een bezoek aan uw dierenarts aan te raden.

Een puppy of kitten met diarree verdient extra aandacht, omdat deze snel uit kunnen drogen. Zolang de pup of het kitten blijft eten en drinken en vrolijk oogt, dan kunt u het gerust even aankijken. Is dit niet het geval, dan is het verstandig  contact op te nemen met de dierenarts.

LET OP: een kat moet elke dag eten. Als uw kat niet eet, is dit een reden om naar de dierenarts te gaan.

Acute diarree bij een zieke hond/kat

Als uw hond of kat diarree heeft, maar ook koorts (meer dan 39,5 °C), niet meer drinkt of niet meer eet, of het eten en drinken niet binnenhoudt (braakt), is het raadzaam uw (dienstdoende) dierenarts te bellen.

Zeker als uw hond of kat uitgedroogd is, is snelle hulp nodig.

Verschijnselen van uitdroging

  • de hond/kat is sloom en wil niet eten
  • plakkerige slijmvliezen (binnenzijde wang)
  • een huidplooi verdwijnt langzaam of niet
  • de hond/kat kan kouder aanvoelen dan normaal
  • de hartslag is vaak hoger dan normaal

Parvo en Hondenziekte worden veroorzaakt door besmettelijke virussen, waar een hond (vooral een pup) vaak erg ziek van wordt. In het ergste geval kan een hond aan deze virussen overlijden.

Infuus

Infuus is nodig als uw hond/kat uitdroogt. In de meeste gevallen moet dit infuus intraveneus (in de bloedbaan) worden gegeven. Voor het continu kunnen geven van infuus wordt de patiënt vaak opgenomen bij ons op de kliniek (Burgum of Drachten).

Chronische diarree of recidiverende diarree

Als de diarree niet vanzelf verdwijnt (chronische diarree) of regelmatig terugkeert (recidiverende diarree) moeten we onderzoeken waardoor de diarree ontstaat. Honden of katten met deze klachten moeten vaak langdurig, soms levenslang worden behandeld. Bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek (op parasieten) en/of een endoscopie kunnen nodig zijn om een goede behandeling in te stellen. Daarnaast is het testen van een voedselovergevoeligheid vaak nodig.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op