Coronavirus en dieren

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de verspreiding van een nieuw coronavirus tot een internationale gezondheidscrisis verklaard. Het virus is een nieuw type coronavirus genaamd COVID-19. Het is afkomstig uit de stad Wuhan in de provincie Hubei. Er zijn geen aanwijzingen dat het coronavirus dat we nu in een uitbraak zien – COVID-19 – huisdieren kan infecteren.

Overdracht van en naar dieren

Op basis van wat we nu weten is er op dit moment:

  • geen bewijs dat er dat het COVID-19 coronavirus gevaarlijk is voor katten en honden
  • geen bewijs dat mensen risico lopen om via hun huisdieren besmet te worden.

Aangezien het een nieuwe versie van het coronavirus is, wordt er nog volop onderzoek gedaan naar het gedrag van het virus. We weten dus nog niet alles over het virus. Uiteraard volgen we het nieuws, net als u, op de voet. Verschillende organisaties houden ons op de hoogte van de ontwikkelingen en zullen ons helpen om u van goede informatie en advies te voorzien.

Wat kunt u doen om eventuele besmetting te voorkomen?

  • Laat gezelschapsdieren niet likken aan uw gezicht en/of handen.
  • Was na het contact met gezelschapsdieren en hun voedsel of uitwerpselen goed uw handen met water en zeep.
  • Neem goede hygiëne in acht: was uw handen vaak met zeep en water gedurende minstens 20 seconden, vooral na gebruik van het toilet, voor het eten, na het snuiten van uw neus, hoesten of niezen.
  • Als zeep en water niet direct beschikbaar zijn, gebruik dan een handdesinfecterend middel op alcoholbasis met 60 tot 95 procent alcohol.
  • Raak uw ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen.
  • Hoest of nies in uw elleboog of gebruik een tissue om uw neus en mond te bedekken en gooi de tissue vervolgens in de prullenbak.
  • Voelt u zich grieperig of heeft u last van hoesten of andere luchtwegproblemen, blijf dan uit voorzorg thuis en vermijd contact met andere mensen.

Kan Corona COVID-19 mijn huisdier infecteren?

Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat COVID-19 uw huisdier kan infecteren. Er zijn ook geen aanwijzingen dat huisdieren een bron zijn voor het infecteren van mensen met COVID-19.

Hond besmet met Corona?

Er is momenteel één geval in Hong Kong, waar er bij een hond positief is getest op COVID-19 met een laag aantal virusdeeltjes. De eigenaar van deze hond is besmet met COVID-19. Tot nu toe wordt aangenomen dat de hond mogelijk een infectie op zijn mond / neus heeft gehad en dat is de reden waarom hij enigszins positief test. Er zijn dus nog geen aanwijzingen dat de hond is geïnfecteerd met virussen, maar eerder dat de hond deeltjes met virussen heeft die in de vacht rond de mond en neus zitten. De verhalen die u over deze hond in de media leest zijn misleidend. Er is op dit moment geen reden tot zorgen!

Moet ik contact met huisdieren vermijden als ik besmet ben met het Coronavirus COVID-19?

Als u besmet raakt, is het een goed idee om nauw contact met huisdieren te vermijden. Laat uw dier niet aan uw gezicht en handen likken. Reinig en desinfecteer routinematig contactoppervlakken van dieren, zoals kooien en voederplaatsen.

Moet ik voorkomen dat mijn hond andere honden begroet?

Niets wijst erop dat honden virussen kunnen dragen en u kunt uw hond veilig andere honden laten begroeten.

Kan ik mijn kat naar buiten laten?

Ja, u kunt uw kat veilig naar buiten laten. Er zijn geen aanwijzingen dat de infectie op uw kat kan worden overgedragen of dat uw kat de infectie bij u kan brengen.

Hoe zit het met landbouwhuisdieren?

Hoewel er geen bewijs is dat landbouwhuisdieren geïnfecteerd kunnen worden, geldt voor voedselproducerende dieren het voorzorgsprincipe totdat meer bekend is over de risico’s. Voor COVID-19 positieve veehouders is het advies om contact met hun dieren te vermijden, niet in de stal te komen en anderen voor de dieren te laten zorgen.

Meer informatie?

RIVM: vragen en antwoorden

RIVM: huisdieren

RIVM: actueel

LICG

Universiteit Utrecht

WSAVA

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op