Catfriendly naar huis

Uw kat is voor onderzoek of een operatie een tijdje bij de dierenarts in de opname geweest. Hieronder volgt een aantal tips over de nazorg en introductie thuis.

Met de kat weer terug naar huis, en nu?

Nazorg thuis

Indien uw kat onder narcose of verdoving is geweest kan het zijn dat uw kat nog wat rustiger of zelfs iets wankel op de poten is. Sommige katten kunnen gedesoriënteerd en nerveus zijn. Praat dan rustig tegen uw kat en aai deze  op een rustige manier.

Wanneer uw kat een (operatie)wond heeft, voorkom dan dat de kat aan de wond of hechtingen gaat likken. Hierbij kan een rompertje of een kraag helpen dit te voorkomen. Bel onze kliniek als u denkt dat de wond er abnormaal uit ziet. Wonden mogen niet rood worden of gaan zwellen, ook bij uitscheiding uit de wond kunt u beter contact opnemen.

Zorg dat alle medicatie wordt toegediend zoals voorgeschreven en dat kuren worden afgemaakt.

Katten laten pijn slecht zien, ze kunnen dit uiten door een verminderde of geen eetlust, zich terugtrekken of verstoppen.

Vaak is het beter om uw kat binnen te houden gedurende een herstel periode. Zorg dat er een warme, rustige plek is waar de kat kan gaan liggen en zorg voor een kattenbak in huis waarop hij zijn behoefte kan doen.

Herintroductie van uw kat bij de andere katten thuis

Gedurende het verblijf van uw kat in onze praktijk kan deze onbekende geurtjes hebben opgedaan. Deze geurtjes kunnen de andere katten thuis vreemd en dus ‘eng’ vinden. Het is daarom beter om de katten opnieuw rustig aan elkaar te laten wennen, het liefst onder toezicht van de eigenaar.
Laat de kat allereerst even met rust. Het is beter als niet gelijk het gehele gezin de kat probeert aan te halen of te knuffelen. Het kan beter zijn om uw kat eerst weer de geurtjes van thuis op te laten nemen voordat deze weer bij de andere katten wordt gezet.
Zet uw kat dus bijvoorbeeld eerst 1 of 2 dagen alleen in een logeerkamer. Was eventuele dekentjes die met de kat op de praktijk zijn geweest om ook hier geuren van de praktijk uit te verwijderen. U kunt daarnaast ook dekentjes van de katten onderling uitwisselen zodat ze sneller weer naar elkaar ruiken. Of spray de favoriete ligplaats van uw kat in met Feliway® (synthetisch feromoon voor katten).

Uw kat eten geven

Na een operatie kan uw kat een verminderde eetlust hebben. Om de eetlust te stimuleren kunt u het volgende doen:

  • Warm het eten iets op tot het lauw is, zo komt er meer geur van af.
  • Voer uw kat iets dat extra smakelijk is, zoals natvoer of voer voor kittens.
  • Voer kleine beetjes tegelijk en verwijder het eten als de kat geen interesse toont, zo blijft het eten vers.
  • Doe geen medicatie door het (gebruikelijke) voer.
  • Voer uw kat uit de hand, hierbij mag u de kat ook rustig aaien.

Indien uw kat langer dan 24 uur niets eet adviseren wij u om contact op te nemen met uw dierenarts.

Bij enige twijfel over het herstel van uw kat belt u gerust onze kliniek voor overleg!

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op