Catfriendly medicatie ingeven

Moet uw kat medicijnen hebben? Het kan lastig zijn medicijnen toe te dienen bij de kat. Hieronder volgt een aantal tips over hoe u dit het beste kunt doen.

Een pil ingeven bij een kat, hoe doe ik dat?

Pillen geven aan uw kat kan stressvol zijn, zowel voor de eigenaar als voor de kat. Sommige katten zijn echter bereid om mee te werken. Bij iedere kuur is het in ieder geval erg belangrijk dat u de medicijnkuur helemaal af maakt en toedient volgens het advies van de dierenarts. Wanneer u moeite heeft met het toedienen van de medicijnen, neemt u dan contact op met onze dierenkliniek. Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om medicijnen toe te dienen bij uw kat en zullen u helpen waar we kunnen.

Kan ik het niet gewoon ergens in verstoppen?

Sommige pillen of vloeistoffen zijn smaakvol en worden vrijwillig opgegeten door uw kat. Andere pillen kunt u verstoppen in een klein stukje van het favoriete voer van uw kat (leverpastei, vis etc.) gebruik hiervoor echter nooit het gebruikelijke voer van uw kat. Uw kat kan aversie krijgen tegen (dit) eten als er een keer medicijnen door gedaan zijn. U kunt ook gebruik maken van de “Easypill®”. Dit is een erg smaakvol stukje pasta wat wij op de dierenkliniek op voorraad hebben.

Verstoppen in iets lekkers lukt niet, en nu?

Behandel uw kat altijd met beleid, handel kalm en stel de kat op zijn gemak. Als uw kat erg gestrest raakt, neem dan contact op met de dierenarts om te overleggen over eventuele alternatieven.
Het kan gemakkelijk zijn dat iemand uw kat vast houdt wanneer u de pil wilt toedienen. Ook kan het handig zijn om uw kat in een handdoek/deken te wikkelen om te voorkomen dat uw kat kan gaan krabben. Katten worden meestal ook rustiger in een handdoek.

Houdt het hoofd van uw kat stevig, maar met beleid, vast. Dit doet u door uw duim en wijsvinger ieder aan een zijde op het jukbeen te leggen ter hoogte van de bek. Deze manier van vasthouden doet geen pijn bij uw kat, het geeft u controle over het hoofd van uw kat. Houdt de toe te dienen pil tussen uw duim en wijsvinger vast met uw andere hand. Kantel het hoofd van uw kat wat naar achteren totdat de neus van de kat wat omhoog wijst. Open de bek van uw kat door met uw (middel)vinger zachtjes op de kleine snijtanden van de onderkaak te duwen. Wanneer de bek open is, duw dan de pil zo snel en zo ver mogelijk achterin de mond. Laat dan het hoofd los, zodat de kat de mogelijkheid heeft om te slikken.
Het kan nodig zijn dat u, nadat u de pil achterin de bek gestopt heeft, de bek van uw kat even dicht moet houden en even moet wrijven over de keel. Dit wekt de slikreflex op. Met een spuitje wat water in de bek van uw kat spuiten kan ook een slikreflex opwekken.
Sommige mensen vinden het prettiger werken met behulp van een “Pillenschieter”. Dit is om te voorkomen dat u uw vinger in de bek van uw kat hoeft te doen.

Hieronder een instructie video over het ingeven van medicijnen bij de kat:

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op