Bloedgroep testen katten

Voor katten is het in bepaalde situaties van belang om te weten welke bloedgroep ze hebben. Bijvoorbeeld bij het geven van een bloedtransfusie, maar ook bij het fokken van katten kan dit relevant zijn.

Waarom testen op bloedgroep?

Katten hebben 3 soorten bloedgroepen: bloedgroep A, bloedgroep B en (zeer zeldzaam) bloedgroep AB.

Katten maken standaard antilichamen aan tegen de bloedgroepen die ze zelf niet hebben. Dus een kat met bloedgroep A maakt antilichamen tegen bloedgroep B en omgekeerd.

Dit zou theoretisch problemen kunnen geven bij het fokken. Wanneer de kittens een andere bloedgroep hebben dan de moederpoes en de moederpoes veel antilichamen heeft tegen de bloedgroep van het kitten, dan kan ze deze via de moedermelk overdragen. Zo kunnen de kittens zeer ziek worden en zelfs sterven.

De aandoening heet Neonatale Isoerythrolyse. In de praktijk zien we dit echter niet vaak, maar er zijn bepaalde rassen (zoals de Brits korthaar) waar het wel vaker voorkomt. Met name bloedgroep B poezen met bloedgroep A kittens kunnen een gevaarlijke combinatie vormen.

Zo werkt testen

In onze praktijk kunnen we testen welke bloedgroep uw kat heef. Dit gebeurt middels de Rapidvet-H test®. Met deze sneltest kunnen we na afname van een klein beetje bloed, binnen enkele minuten zien welke bloedgroep uw kat heeft. Kijk voor de kosten op onze tarievenpagina.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op