Alpaca voeding en huisvesting

De natuurlijke habitat van alpaca’s en lama’s zijn de hoogvlaktes in Zuid-Amerika. Het is er zonnig, de vegetatie is er gevarieerd en de bodems zijn er rijk aan mineralen. Het klimaat en de omgeving zijn er heel anders dan op het Europese vasteland. Om de dieren ook hier in optimale gezondheid te houden, zijn mineralen en vitaminen nodig om de positieve natuurlijke effecten na te bootsen.

Voeding

  • Alpamin bestaat uit smakelijke korrels die elk dier kunnen bekoren! Er worden verschillende vormen van eenzelfde mineraal gecombineerd waardoor de biologische opneembaarheid ervan sterk verhoogt.
  • Alprofos. Elke lama en iedere alpaca zijn verschillend, hun eiwitbehoefte is dat ook. Met Alprofos kun je de eiwitinname makkelijk aanpassen aan de noden van het moment. Die nood hangt af van uiteenlopende factoren zoals geslacht, leeftijd, groeistadium, dracht, melkgift, … maar ook van het seizoen en de kwaliteit van het gras dat het dier eet. Het hoofdbestanddeel van Alprofos is luzerne, en dat is niet toevallig. Luzerne is een vezelrijk ruwvoer, in tegenstelling tot de zetmeelrijke graanproducten die vaak worden gebruikt. In Alprofos is dit gecorrigeerd zodat uw cria optimaal groeit en makkelijker geslachtsrijp wordt.
  • FosfoBeet bestaat uit bietenpulp, verrijkt met fosfor. Het bevat geen zetmeel en weinig suiker waardoor er geen risico is voor snelle fermentatie, verzuring en disbalans in de maagflora. Het is uiterst geschikt voor lacterende merries, groeiende veulens, maar ook voor oudere of zieke dieren die extra energie nodig hebben. Door de van nature fosforarme bietenpulp te verrijken met fosfor zorgen we er bovendien voor dat botten van groeiende veulens zich goed ontwikkelen.
  • AlpaGrass is een mengeling van fijn gehakselde grassen en kruiden vormt een evenwichtig ruwvoer voor alpaca’s en lama’s. AlpaGrass is goed verteerbaar en mag als ruwvoer onbeperkt worden gegeven. Dankzij de correcte eiwit- en suikergehaltes is AlpaGrass perfect voor drachtige of lacterende merries en hun groeiende veulens. Toegevoegde lijnzaadolie ondersteunt de darmfunctie en zorgt voor een glanzende vacht. De seizoenen, het weer en de maailengte hebben allemaal een invloed op de kwaliteit van het gras of hooi. Is het even wat minder? AlpaGrass is ideaal om bij te voeren wanneer je geen goed ruwvoer voorhanden hebt!

Meer informatie kunt u vinden op de site van Alpamin

Omgeving

Naast de juiste voedermiddelen is ook de omgeving waar dieren gevoerd worden van belang. Stress speelt een veel grotere rol in de kuddedynamiek bij alpaca’s dan bij andere diersoorten.

Let op dat u als eigenaar vaak een deel van de koppel wordt en dus ook deel van de hiërarchie. De stal moet een brede deur hebben en minstens zoveel eetplekken als dieren. Hoeken en palen maken het leven van zwakkere dieren en dieren lager in de rangorde vaak moeilijk. Dus bij magere dieren of voedingsproblemen kunnen we altijd met u mee denken door een voerplan te berekenen en de stal te bekijken.

Indien u vragen heeft over bovenstaande of andere onderwerpen, kunt u bellen met onze praktijk 0512-301444 (doorkiesnummer 1).

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op