Afscheid nemen

Afscheid moeten nemen van uw trouwe huisdier is helaas iets waar u als diereigenaar mee te maken krijgt. Soms overlijdt het dier zelf na een periode van ziekte, soms overlijdt het dier heel plotseling en soms kunt u als eigenaar voor de keuze komen te staan om het dier uit het lijden te verlossen en te kiezen voor euthanasie.

Helaas komt er dus altijd de dag waarop u afscheid moet nemen van uw huisdier. Als die dag is aangekomen, is het een dag vol emoties waarna u als eigenaar een keuze moet maken wat er met het overleden dier moet gebeuren.

Hieronder hebben wij voor u de mogelijkheden op een rij gezet.

Begraven

Honden, katten en andere gezelschapsdieren mogen begraven worden in de eigen tuin. Het dier mag niet in plastic gewikkeld worden en het graf moet minimaal één meter diep zijn. Begraven in eigen tuin is een prachtige ceremonie. Uw trouwe vriend blijft altijd dichtbij.

Begraven kan ook bij begraafplaatsen voor gezelschapsdieren. Een graf wordt voor een minimum aantal jaren verhuurd. De grafbedekking mag u zelf bepalen, waardoor u een persoonlijke plek creëert waar u altijd naar terug kan gaan.

Cremeren

Bij een crematie wordt het lichamelijk overschot van uw huisdier verbrand. Dit gebeurt met veel respect voor het dier. U kunt ervoor kiezen om een urn of askoker met de as terug te krijgen of om het dier te laten uitstrooien op een strooiveld. De keuze in urnen is tegenwoordig groot, u kunt er zelfs voor kiezen om de as op een andere manier te verwerken, bijvoorbeeld in een mooi sieraad.

Destructie

Destructie is een akelig woord. Het betekent niets meer dan vernietiging. Vaak wordt er gedacht dat er van destructiemateriaal nog diervoeders en dergelijke gemaakt worden. Maar het destructiemateriaal wordt ingedeeld in verschillende categorieën. Honden en andere gezelschapsdieren vallen in de categorie “hoog risicomateriaal” en mogen daarom alleen maar verbrand worden. Het is dus verboden om de restanten te gebruiken voor het maken van diervoeders of bijvoorbeeld lijm. De energie die bij de verbranding vrijkomt, mag uiteindelijk wel gebruikt worden.

Vervoer

Als u de keuze maakt voor crematie kunnen we het crematorium vragen de hond bij ons op de kliniek of bij u thuis op te halen, maar u mag hem natuurlijk ook zelf brengen.
Dieren die voor destructie worden aangeboden, worden bij de dierenkliniek opgehaald. U hoeft zelf niets te regelen. Is uw huisdier thuis overleden en kiest u voor destructie, dan kunt u het dier bij ons op de kliniek brengen.

Zelf kiezen!

Welke keuze u ook maakt, maak vooral een persoonlijke keuze en kies wat voor u goed voelt. Heeft u moeite met het kiezen voor euthanasie of het geschikte tijdstip voor euthanasie dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen om hier over te praten. Ook kunt u bij ons gratis een boekje ophalen wat u wellicht kan helpen met het maken van deze moeilijke beslissing.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op