Konijn algemeen

Konijnen behoren niet tot de groep knaagdieren, ook al is knagen een van hun grootste liefhebberijen. Samen met de hazen vormen ze een aparte groep. Konijnen en hazen hebben namelijk vier snijtanden in hun bovenkaak terwijl knaagdieren er maar twee hebben.

Er zijn meer dan 50 konijnenrassen. De meest voorkomende is het konijn dat in het wild rondloopt. Tegenwoordig worden steeds meer rassen als gezelschapsdier gehouden. Deze konijnen variëren van zeer groot (Vlaamse Reus) tot zeer klein (Pooltje). Naast de gewone beharing kennen we ook rassen met een speciale beharing zoals de Angora en de Rex.

Oppakken

Het is heel belangrijk dat konijnen rustig worden benaderd en opgepakt. Bij het oppakken moeten de achterpoten ondersteund worden. Dit is zo belangrijk omdat konijnen bij spartelen, door het gebruik van hun zeer krachtige rugspieren, hun rug kunnen kneuzen of zelfs breken! Rustig benaderen, rustig optillen

Laat het konijn weten dat je er bent, laat het bijvoorbeeld eerst snuffelen aan je hand. Til het konijn rustig op en houdt het tegen je aan met één hand onder de borst en de andere hand onder de kont. Optillen is voor een konijn altijd vreemd, omdat het een prooidier is.

Konijn en stress

Konijnen gebruiken lichaamstaal om te communiceren. Omdat het prooidieren zijn, willen ze niet teveel opvallen. Hun lichaamstaal is daarom subtiel.

Signalen van stress/ongenoegen

  • Plat op de grond liggen met de oren strak naar achteren, het dier is gespannen en voelt zich niet veilig.
  • In elkaar duiken of verstijft in een hoekje zitten. Het dier is bang of ziek.
  • Grommen en/of stampen. Het konijn is het er niet mee eens en is bang of boos. Het dier kan pijn hebben.
  • Fluiten of een kort blazend geluid. Teken van ongenoegen.
  • Onverzorgde vacht of haren uit het lichaam trekken. Het konijn heeft stress, is verveeld of eenzaam, maar kan ook kan ziek zijn. Niet gesteriliseerde voedsters trekken soms haren van de hals om een nest te bouwen.
  • Het konijn eet de nachtkeutels niet meer op. Dit kan door onjuiste voeding of ziekte.
  • Verminderde eetlust. Het dier kan pijn hebben en ziek zijn.

 

Heeft uw konijn één van bovenstaande klachten?

Neem contact op

Signalen van gemak/genoegen/ontspanning

  • Het konijn is vrolijk en maakt een draaiende sprong in de lucht tijdens het rennen. Een soort Binkie, maar dan zonder te springen. Soms komen de poten wel van de grond. Let op: veelvuldig kopschudden kan ook een aanwijzing zijn voor pijn of jeuk in de oren!
  • Op de zijkant rollen of plat op de grond liggen. De oren zijn ontspannen naar de zijkant, de ogen vaak half gesloten. De kop/kin ligt vaak op de grond. Het dier is ontspannen.

Tips voor een ontspannen konijn

Soortgenoten

Een konijn is een groepsdier. Soortgenoten geven warmte, verzorging en een veilig gevoel. Tevens kunnen ze met elkaar communiceren. Let op: andere diersoorten (bijvoorbeeld een hond, kat, cavia, etc.) zijn geen soortgenoten.

Beweging

Beweging (rennen, springen, op de achterpoten staan) is goed voor de darmwerking en de spieren/gewrichten. Tevens helpt het overgewicht te voorkomen.

Uitdaging

De hele dag in een kooi zitten verveelt snel. Daag je konijn uit door het doen van voedselspelletjes. Verstop de brokjes eens in een lege eierdoos, stop eens wat hooi in een papieren WC rolletje of een hooibal of leer het konijn kunstjes in ruil voor de brokjes.

Beschutting

Zorg voor een overdekt stuk of een extra hokje/schuilplek in de ren. Konijnen zijn graag in beweging, maar houden niet van grote open ruimtes waar ze zich niet kunnen verstoppen. Ook bij vervoer is een handdoek over de transportkooi belangrijk.

Gezonde voeding

Beperkt brok, onbeperkt hooi, matig groente, af en toe fruit, liever geen snoepgoed voor dieren. Een gezond dieet houdt de darmen en het gebit gezond. Daarbij helpt het overgewicht te voorkomen.

Wilt u meer weten over konijnentaal? Klik dan hier.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op