Is mijn paard allergisch? Test !

Waar denk je aan bij allergie?

  • Jeuk, er zijn weinig dingen zo vervelend voor een paard dan constant moeten schuren, krabben en bijten. We komen regelmatig bij paarden met jeuk. Vaak kunnen we het oplossen door parasieten als mijten en luizen te behandelen, maar er zijn ook dieren die ondanks behandeling blijven jeuken. Deze dieren zijn verdacht van een allergie.
  • De bekendste allergie bij het paard is natuurlijk zomer eczeem of staart- en maneneczeem. Regelmatig zijn paarden die niet (alleen) allergisch zijn voor de knutten, maar voor pollen in de lucht, een gras, boom of een (voer)mijt. Deze dieren jeuken vaak niet alleen in een bepaald seizoen, maar jaar rond of een allergiedeken lijkt weinig effect te hebben.
  • Niet alleen bij jeukklachten bij een paard kan een allergie spelen, maar ook bij paarden met hoest of benauwdheidsklachten.

 

 

Hoe weten we of uw paard allergisch is?

We konden paarden al ondersteunen bij allergieklachten via dekens, shampoos en medicatie, maar er waren geen mogelijkheden om een echte diagnose te stellen. Sinds vorig jaar hebben wij de mogelijkheid om een paard te testen op een allergie via een bloedonderzoek. Ten eerste kunnen we testen of uw paard allergisch is of niet? Daarnaast is het mogelijk om een overzicht van alle allergenen te krijgen die een rol spelen bij de klachten  bij uw paard. Op basis daarvan kunnen we dan een behandelplan opstellen. Soms is het mogelijk om contact met een allergeen te voorkomen. Lukt dit niet dan is er tegenwoordig de mogelijkheid om een immuuntherapie op te starten waarmee we de klachten kunnen verlichten.

 

Heeft u een paard met jeukklachten of bijvoorbeeld terugkerende benauwdheid en wilt u weten of uw paard misschien een allergie heeft? Neem dan contact op met de praktijk.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op