Medicatie bij vuurwerk

Over ruim een maand vieren wij weer Oud & Nieuw, wat gepaard gaat met het nodige geknal. Voor sommige huisdieren is het nodig om medicatie toe te dienen tegen vuurwerkangst.

Welke middelen zijn dit jaar toegelaten?

Voor uw hond

 • Sileo® (vervanger voor het voorheen gebruikte Alprazolam® )
  Dit middel moet in de wangzak worden toegediend en bij voorkeur voordat het dier angstig is. Het mag elke twee uur herhaald worden (maximaal 5x achter elkaar). Wilt u weten hoe uw hond hierop reageert? Probeer Sileo® dan enkele weken voor de jaarwisseling eens uit. Meer informatie over het gebruik van Sileo® vindt u hier: www.sileodog.com
 • Pexion®
  Dit middel is geregistreerd voor epilepsie maar kan ook worden ingezet bij angst voor harde geluiden en onrust. Start twee dagen voor het vuurwerk begint met het ingeven van Pexion® totdat de geluidsprikkel helemaal verdwenen is.
 • Diazepam®
  Dit middel helpt tegen angsten en fobieën. De werking hiervan is meer kalmerend en minder angst-remmend en het heeft een langere werkingsduur.

Voor uw kat

 • Sileo® (vervanger voor het voorheen gebruikte Alprazolam® )
  Dit middel is geregistreerd voor de hond, maar kan ook bij de kat worden ingezet. Het middel moet in de wangzak worden toegediend en bij voorkeur voordat het dier angstig is. Het mag elke twee uur herhaald worden (maximaal 5x achter elkaar). Wilt u weten hoe uw kat hierop reageert? Probeer Sileo® dan enkele weken voor de jaarwisseling eens uit.
 • Alprazolam® (humaan middel)
  Dit middel helpt tegen angsten en fobieën. De werking hiervan is meer kalmerend en minder angst-remmend en het heeft een langere werkingsduur.
 • Gabapentine® (humaan middel)
  Voor de kat is een eenmalige gift van gabapentine een goede optie. Dit middel kunt u 2 uur van tevoren ingeven. De capsule kunt u openen en over het voer of in iets lekkers toedienen.
Meer lezen over vuurwerkangst?

Let op!

 • Bij gebruik van kalmerende medicatie kan uw huisdier wat wankel en/of minder gecoördineerd zijn. Uw kat(ten) moeten daarom minimaal 12 uur onder toezicht binnen worden gehouden. Uw hond kan pas weer NA de ergste vuurwerk aangelijnd mee naar buiten.
 • Voor het gebruik van deze medicatie moet uw huisdier gezond zijn en mag er geen sprake zijn van onderliggende nier-, lever- en/of hartproblemen.

Wilt u een goed advies bij uw keuze voor het juiste middel voor uw huisdier? Maak dan een afspraak voor een vuurwerkconsult bij een van onze dierenartsen.

Maak direct een afspraak

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op