Drachten:
0512 - 30 14 44
Burgum:
0511 - 46 40 60

Hobby varken

Wij willen u graag zo goed mogelijk op de hoogte houden. Daarom kunt u op deze pagina informatie over uw hobbyvarken vinden die voor u van belang kan zijn.

 

Huisvesting

Uw varken loopt graag buiten, maar als het buiten te koud of te warm is, zoekt het varken graag beschutting in een binnenhok. Zorg voor een droge, zachte bodem van bijvoorbeeld zand of stro. Daarnaast is er deels een verharde ondergrond  nodig, zodat de klauwen op een natuurlijke manier kunnen afslijten. Speeltjes en een boomstam om aan te schuren maken het leven nog leuker.
Let er wel op dat het hok en de omheining stevig zijn, want varkens zijn echte slopers.

 

Sociaal contact

Varkens zijn groepsdieren, dus houd ze bij voorkeur niet gescheiden, maar samen met soortgenoten.

 

Voeding

Bij verschillende groothandels is voeding te koop die speciaal is samengesteld voor hobbyvarkens. Laat u goed informeren over de hoeveelheid per dag en zorg daarnaast voor onbeperkt fris water. Daarnaast kan hooi of stro verstrekt worden.

 

Gezondheid

Over het algemeen zien we niet veel gezondheidsproblemen bij hobbymatig gehouden varkens. In het voorjaar krijgen we wel eens vragen over jeuk en een schilferige huid. Dit komt vaak door het verharen en gaat in dat geval vanzelf over. Regelmatig ontwormen is in sommige gevallen wenselijk. Mocht u vragen hebben over de gezondheid van uw dier, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Castratie

Mannelijke  varkens kunnen vanaf de puberteit agressief gedrag vertonen. Ons advies is om deze dieren zo vroeg mogelijk in het leven te laten castreren. Bij jonge dieren zijn de risico’s en kosten het laagst.

 

Regelgeving

Als u varkens wilt houden, bent u verplicht een UBN-nummer aan te vragen en alle dieren te registreren en te voorzien van een oornummer.