Drachten:
0512 - 30 14 44
Burgum:
0511 - 46 40 60

Gebit kat

Veel honden en katten krijgen in de loop van hun leven last van het gebit. Vaak beginnen de klachten met een slechte adem. Sommige eigenaren denken dat het er nu eenmaal bij hoort, maar het tegendeel is waar: slechte adem is niet normaal!

Klik hier voor een video over gebitsproblemen bij huisdieren.

 

 

Tandplak

Iedere dag vormt zich een dun kleverig laagje op de gebitselementen: tandplak. Het bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Dit laagje kan gemakkelijk verwijderd worden door te poetsen. Als er niet gepoetst wordt kunnen mineralen in het speeksel tandplak omzetten in een laagje kalk en zo ontstaat tandsteen.

 

Tandsteen en slechte adem

Tandsteen ontstaat langzaam en bestaat uit voedselresten, neergeslagen zouten uit het speeksel en bacteriën. Tandsteen is hard en is niet meer weg te poetsen. Een eerste gevolg van tandsteen is een slechte adem. De geur wordt veroorzaakt door de vele voedselrestjes die op en tussen de onregelmatigheden van het tandsteenoppervlak zitten en door bacteriën.

Volledige verwijdering van tandsteen kan alleen maar bereikt worden door professionele gebitsreiniging. Een dergelijke reiniging kan bij ons in de praktijk worden uitgevoerd.

 

Tandvleesontsteking

Als het tandsteen niet wordt verwijderd, dringt het zich onder het tandvlees en zal zo een ontsteking veroorzaken. Kenmerken van een tandvleesontsteking zijn roodheid en zwelling. Ook gaat het tandvlees bij aanraking gemakkelijk bloeden. De ontsteking kan zich rond de kieswortel uitbreiden waardoor de kies uiteindelijk los zal laten.

 

Risico’s

In bepaalde gevallen kan het voorkomen dat de bacteriën via het ontstoken tandvlees in de bloedbaan terecht komen. Zij kunnen dan ergens anders in het lichaam voor problemen zorgen. Berucht hierbij zijn ontstekingen van nieren, lever en hartkleppen. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen dus ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het dier.

 

Kattengebit

Een kattengebit is erg gevoelig voor tandsteen. Poetsen gaat meestal erg moeizaam. Het eten van hard voedsel helpt tandsteen voorkomen. Er zijn speciale gebitsreinigende brokken voor hond en kat bij ons verkrijgbaar.

Klik hier voor een video over tanden poetsen bij de kat.

 

 

Controle

Laat jaarlijks het gebit van uw kat controleren tijdens bijvoorbeeld de vaccinatie of maak een gratis controleafspraak bij een van onze paraveterinairen. Uiteraard kunt u bij ons informatie krijgen hoe u het gebit van uw kat zo goed mogelijk kunt onderhouden.

De dierenartsen en paraveterinairen zijn op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen op tandheelkundig gebied en volgen regelmatig nascholing op het gebied van gebitsproblemen.