Drachten:
0512 - 30 14 44
Burgum:
0511 - 46 40 60

Laparoscopisch steriliseren

Het is bij ons in de kliniek mogelijk om uw huisdier laparoscopisch te laten opereren. Laparoscopie wordt het meest gebruikt om teven te steriliseren, maar kan ook ingezet worden bij bijvoorbeeld reuen met een testikel in de buik, kijkoperaties of het vastzetten van de maag om maagdraaiingen te voorkomen. Voor meer informatie en voor het maken van een afspraak kunt u het beste even bellen: 0512-301444 (Drachten) of 0511-464060 (Burgum)

 

Voordelen laparoscopie

Het grootste voordeel is dat de hond minder pijn heeft tijdens en na de operatie. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een kleine camera is het niet nodig om met de handen in de buik te werken. Hierdoor zijn de snedes in de buik vele malen kleiner en worden de organen minder gemanipuleerd. Door gebruik te maken van een speciale tang en snij-brandapparaat hoeft er bovendien minder aan de organen worden getrokken en is er geen hechtdraad nodig in de buik.
De beelden van de camera worden geprojecteerd op een scherm waardoor er een helder beeld ontstaat van de buikinhoud. Daardoor kan de hele buik worden bekeken en krijg je dus veel meer informatie over de andere organen van de patiënt.
Door het grote overzicht en het gebruik van kleine en veilige apparatuur is de operatietijd van een sterilisatie aanzienlijk korter. Uw hond gaat vrolijk en nagenoeg pijnvrij weer mee naar huis!

 

Werkwijze laparoscopische sterilisatie

De operatie wordt uitgevoerd door een extern chirurg. Hij komt samen met zijn paraveterinair in onze operatiekamer opereren en maakt gebruik van zijn eigen apparatuur. Uw huisdier wordt op dezelfde manier onder narcose gebracht als bij een reguliere operatie. Eerst wordt er door middel van een kleine naald CO2-gas in de buik gebracht zodat de buik wordt opgeblazen. Op deze manier ontstaat er meer ruimte zodat er een goed overzicht ontstaat om met de camera rond te kijken. Door een kleine snede wordt vervolgens de camera in de buik gebracht. Daarna wordt een tweede snede gemaakt om door te kunnen werken. De eierstok wordt opgezocht, opgepakt en verwijderd door het omringende weefsel en bloedvaten af te branden en tegelijk te sealen. De kans op nabloedingen is hierdoor zeer klein. Door de kleine snede in de buik wordt de eierstok verwijderd. Op dezelfde manier wordt de tweede eierstok verwijderd. Het CO2-gas wordt uit de buik gedrukt en de beide kleine snedes worden gehecht.

 

Voordelen sterilisatie hond

Door een hond op jonge leeftijd te laten steriliseren voorkom je problemen aan de baarmoeder en eierstokken. Er kunnen geen tumoren aan de eierstokken meer ontstaan omdat deze volledig verwijderd worden. Door het wegvallen van de vrouwelijke hormonen ontstaat er bovendien geen baarmoederontsteking meer en wordt de hond niet meer loops. Een bijkomend voordeel is dat de kans op kwaadaardige borstkanker aanzienlijk wordt verkleind wanneer de operatie wordt uitgevoerd 3 maanden na de eerste loopsheid.

 

Nadelen sterilisatie hond

De hond heeft na de operatie meer kans op overgewicht. Dit overgewicht is goed te voorkomen door de hond minder eten aan te bieden. Daarnaast zien we op oudere leeftijd wat meer urine-incontinentie. Gelukkig is dit kleine ongemak goed te behandelen met medicatie.